Monument Gesneuvelde Militairen onthuld

De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, zegt dat er nooit meer zo een monument opgezet moet worden, waar wij gesneuvelde militairen moeten herdenken. “Laten we dit monument nemen als een moment om met elkaar af te spreken: never again”, zei DNA-voorzitter vandaag bij de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan alle Surinamers die ons zijn ontvallen tijdens het binnenlands conflict 1996-1992. Geerlings-Simons benadrukte dat wij ons nooit meer moeten laten verleiden door externe omstandigheden. “Hoeveel geld of ontwikkeling we als land ook zullen hebben, als we niet goed met elkaar leven, zal Suriname onleefbaar zijn”, sprak ze. Geerlings -Simons vertelt ook dat zij destijds zelf heeft meegemaakt hoe zowel militairen als burgers naar het binnenland vertrokken voor de oorlog en ze eigenlijk niet wisten of zij terug zouden keren. “Dit monument is niet alleen om iets belangrijks van het verleden te herdenken, maar is ook bedoeld voor de toekomst. We moeten ons herinneren om te voorkomen”, aldus DNA-voorzitter.

“Het is zover, het is zover”, zo begon de voorzitter van de Monumentenzorg, Henk Herrenberg, zijn toespraak. Volgens Herrenberg stopt hier onze rouwverwerking. “Nabestaanden hebben eindelijk een plek waar zij heen kunnen om de slachtoffers te herdenken, maar ook de slachtoffers die afdwaalden, kunnen eindelijk hun reis maken naar het verre land”, aldus Herrenberg. Het heeft een tijdje geduurd voordat er een monument opgezet kon worden voor deze helden. De commissievoorzitter is zeer tevreden over het resultaat dat is neergezet en merkt op dat het nationaal bewustzijn sterk is gegroeid.

Bij dit speciale moment waren ook enkele leerlingen van de Renkewichschool uitgenodigd.

Zij mochten aan het eind van het formele gedeelte ook een krans leggen bij het monument. Daarnaast hebben ook Geerlings-Simons, Herrenberg, president Bouterse en minister Ronni Benschop van Defensie, een krans gelegd.

-door Kimberley Fräser-

More
articles