Belastingverlichting 1 mei van kracht

President Desiré Bouterse heeft een serie maatregelen gelanceerd die verlichting brengen in de belastingsfeer en gelden als compensatie voor de dalende koopkracht. De maatregelen die met ingang vanaf 1 mei van kracht zullen zijn, moeten ‘de kleine man’ op jaarbasis zeker SRD 3000 opleveren. Zo gaat de koerscompensatie van SRD 55 naar SRD 100 en worden vakantiegelden en bonussen tot SRD 4000 ontlast. Bovendien wordt de kinderbijslag met SRD 50 volledig onbelast tot een maximum van vier kinderen.

De maatregelen maken deel uit van een herstelprogramma dat door de regering wordt uitgevoerd ter gezondmaking van ‘s lands wankele economie. Bouterse presenteerde zijn pakket aan compensatiemaatregelen vanmiddag met assistentie van raadsadviseur Winston Lackin op een spoedpersconferentie in het perscentrum van het Kabinet van de President.

De president werd tijdens de ontmoeting met de pers geflankeerd door Lackin en waarnemend Belastingdirecteur Winston Wirth.

VOEDSELPAKKET

Naast de belastingverlichtingen treft de regering ook voorzieningen om de pakketten met basisgoederen beschikbaar te stellen voor de burgerij. Die pakketten worden uitgebreid van 40 producten naar 60 producten en zullen amper SRD 65 kosten, beduidend minder dan de werkelijke prijs. Deze goederen zullen namelijk ook belastingvrij worden ingevoerd.

HUUR

Huurders die eventueel met een huurcontract kunnen aantonen dat ze een derde of meer van hun salaris moeten besteden aan huishuur, kunnen op aanvraag aanspraak maken op huurcompensatie van de overheid. Maar daartegenover staat dat de overheid een campagne zal starten om ook belasting te innen bij huisverhuurders. Op vragen van journalisten liet presidentsadviseur Lackin weten dat de chaos op de huurhuismarkt zal worden gereguleerd en dat op termijn moet worden afgerekend met onredelijke huurbedragen.

OMGAAN MET WERELDCRISIS

Bouterse zei op de persconferentie dat het belangrijk is om vast te stellen hoe ‘wij als Suriname’ omgaan met de situatie die het gevolg is van een economische crisis in de wereld. De president herinnerde de journalisten aan zijn waarschuwing op een persconferentie enkele ogenblikken na zijn herverkiezing. Toen had hij al harde tijden voorspeld en gezegd dat Suriname niet gespaard zou worden bij de economische crisis die de wereld plaagt. De regering zou inpopulaire maatregelen moeten nemen om de moeilijke tijden te overbruggen. Daartegenover zouden verlichtende maatregelen vooral de onderlaag van de maatschappij moeten behoeden voor het ergste.

De maatregelen komen in de nasleep van gesprekken die de president gisteravond tot laat heeft gevoerd met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravakasur). De vakbondsvertegenwoordigers zouden daarbij tal van vraagstukken die roepen om een oplossing, op tafel hebben gelegd.

De regering is unaniem van mening dat het geen geniaal idee is om herstel of compensatie van de koopkracht te putten uit de sfeer van de belastingen, maar de president voegt eraan toe dat deze compensatie niet in absolute zin mag worden beschouwd, doch slechts in relatie tot wat aan belasting betaald had moeten worden. Bouterse spreekt daarom ook wel van tegemoetkomingen in de belastingsfeer.

More
articles