Young Democracy Unit: Studenten steeds weer dupe van actie

Clyde Ford, voorzitter van de Young Democracy Unit, vindt het erg dat studenten steeds de dupe worden van stakingsacties die worden gevoerd. Dit stelt Ford naar aanleiding van de actie die sinds vrijdag jl. wordt gevoerd door de Bond van Leraren (BVL) op VOS-niveau. De meeste leerkrachten van diverse middelbare scholen hadden het werk neergelegd, enkelen hebben wel normaal les gegeven. De aanleiding tot deze actie is dat de leerkrachten  herwaardering van hun positie eisen en naar een beter beleid verlangen. Dit had de regering ze al enkele jaren geleden beloofd, maar ze heeft dit nog steeds niet waargemaakt. Tot nu toe is bekend, dat de BvL woensdag hoort, welke maatregelen de regering gaat treffen om dit probleem op te lossen. Op donderdag gaat de BvL tijdens een algemene ledenvergadering zijn leden informeren wat de verdere maatregelen zullen zijn.

“Studenten worden misbruikt om acties van bonden te rechtvaardigen. De studenten blijven dan achter met hun schoolwerk”, vindt Ford. Hoewel hij het doel van actie voeren snapt, vindt hij toch, dat er veel meer mogelijkheden zijn dan tijdens lesuren actie voeren; een van ze is om na 13.00 uur bijvoorbeeld te staken. “Geef je de studenten garantie tot onderwijs, dan krijg je weer die ondersteuning van ze na 1 uur.”

Studentenbestuur relevant

De Young Democracy Unit zit er al sinds vorig jaar november mee om een studentenorganisatie op Vos- en Voj-niveau te creëren. Van alle scholen hadden alleen Have 3, Imeo 1 en 2, AHKCO, PTC, IOL SPI en CPI zich daarvoor aangemeld. Na weinig interesse vanuit de scholen, heeft het orgaan ondersteuning van de onderwijsminister gevraagd om de scholen te verplichten, een studentenbestuur op te zetten. Deze week is voorzitter Ford van plan om de gesprekken met de minister van onderwijs voort te zetten. De studentenbesturen kunnen door hun initiatief zorgen voor ordening onder studenten en voor orde en rust op de scholen, het beschermen van de studenten en leerlingen in en rondom de scholen en het bevorderen van leerprestaties.

door Kimberley Fräser

More
articles