Toeristenkaart vanaf morgen €30 of US$35

Met ingang van morgen, 15 maart 2016, zal de toeristenkaart €30 of US$ 35 dollar kosten. De Surinaamse autoriteiten hebben afgezien van een verhoging van de toeristenkaart van 20 euro naar 90 euro of US$ 100. De verhoging leidde tot protesten in Suriname, Frans-Guyana en Nederland. Na een advies van de parlementaire coalitie aan de regering om oor te hebben voor de klachten, zijn de hogere tarieven teruggedraaid.

,,Vanwege de gerezen bezorgdheid met betrekking tot het eerder afgekondigde tarief, heeft de regering het wenselijk geacht een nadere evaluatie te plegen. Na diverse exercities en overlegmomenten met de relevante actoren, heeft de regering thans het besluit genomen, om zo vooralsnog het tarief voor de toeristenkaart per 15 maart 2016 vast te stellen op EURO of US$ 35,” aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) in een persbericht.

In het kader van de bevordering van het toerisme in Suriname en het bieden van meer faciliteiten aan Surinamers in diaspora, heeft de regering geruime tijd geleden het besluit genomen tot versoepeling van het personenverkeer. Deze versoepeling is ingezet in 2012, met de introductie van de Toeristenkaart, en voortgezet in 2014, door middel van de afkondiging van de wet PSA en de invoering van de PSA kaart.

Met de op 29 januari afgekondigde verdere versoepeling van het personenverkeer is dit beleid gecontinueerd en heeft verruiming plaatsgevonden van de lijst van landen, wier burgers door middel van een toeristenkaart naar Suriname mogen vertrekken. Als gevolg hiervan mogen thans burgers van alle landen van UNASUR, CELAC en CARICOM, evenals de Volks Republiek China, India, Indonesië en Turkije, zonder een visum naar Suriname afreizen voor toeristische doeleinden. ,,De regering is zich er terdege van bewust, dat verdere versoepeling van het personenverkeer zowel mogelijkheden als uitdagingen met zich zal meebrengen en zal zich ervoor beijveren de beste besluiten te nemen in het belang van de duurzame ontwikkeling van de Republiek Suriname,” aldus een bericht van Buitenlandse Zaken.

More
articles