VSB en RAVAKSUR trekken samen op tegen crisis

“De Besturen van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), hebben op 9 maart een spoedonderhoud belegd, waarbij breedvoerig is gediscussieerd over de algemene situatie in Suriname, in het bijzonder de financieel-economische crisis, die ons land momenteel teistert”, zo laten de VSB en de Ravaksur vanmiddag weten. De twee organisaties hopen samen een plan te kunnen ontwikkelen om de economische neergang te stoppen. Ondertussen hebben zeker twaalf toonaangevende importeurs van levensmiddelen bij het ter perse gaan van deze editie bekendgemaakt dat ze, ook al vanwege de crisis, tijdelijk stoppen met de import (zie communiqué).

De VSB en de Ravaksur zijn het met elkaar eens, dat het onverantwoorde uitgavenpatroon van de overheid, waarbij totaal geen rekening is gehouden met de verminderde staatsinkomsten de belangrijkste oorzaak is van de huidige economische problemen in Suriname. Zowel de VSB als Ravaksur hebben tijdens het onderhoud hun ernstige bezorgdheid geuit over de impact van de huidige crisis op economische bedrijvigheid en de ernstige gevolgen voor de werkgelegenheid.

De bipartiete partners zijn eveneens ernstig bezorgd over het ontbreken van een samenhangend masterplan om de economische neergang een halt toe te roepen, de economie te saneren en weer op een groeipad te krijgen. De VSB en Ravaksur beschouwen de werkgevers in de particuliere sector en de bij hun in dienst zijnde werknemers als de dragers van de economie en zijn derhalve ook ernstig bezorgd over het feit dat hun organisaties niet op structurele wijze worden betrokken om de te treffen maatregelen te bespreken. Maatregelen worden naar de mening van de VSB en Ravaksur op ad hoc basis aangekondigd en uitgevoerd, hetgeen zorgt voor een verdere verstoring van de economie en paniekreacties teweegbrengt. De besturen van de VSB en Ravaksur waren het na de breedvoerige discussie met elkaar eens, dat er voldoende gronden aanwezig zijn, welke niet alleen eensgezind optreden rechtvaardigen, maar in principe noodzakelijk maken. De dialoog tussen de partners zal worden voortgezet en kwesties die in bipartiet verband verder tot actiepunten zullen worden gemaakt, zijn onder andere de aanpassing van de belastingschijven bij loon-en inkomstenbelasting en de grondige herziening van de sociale wetten. De bipartiete partners zullen eveneens eisen ,dat zij op structurele wijze betrokken worden bij het doorvoeren van beleidsmaatregelen, die hun direct of indirect raken. Het gebrek aan transparantie wordt momenteel als zeer storend ervaren.

COMMUNIQUE VAN SURINAAMSE LEVENSMIDDELENIMPORTEURS

Aan alle belanghebbenden;

Wij brengen het volgende onder uw aandacht.

Na enkele weken van relatieve rust op het valutafront, waarbij voor de US dollar SRD 5,15 werd betaald tot en met vrijdag 4 maart jl., zijn wij als levensmiddelenimporteurs op maandag 7 maart opgeschrikt door valutakoersen van SRD 5,45 die per heden zelfs voor SRD 6,00en meer aangeboden worden. Bovendien zijn de vreemde valuta’s nauwelijks te verkrijgen.

Wij ontkennen met klem dat de levensmiddelenimporteurs de oorzaak zijn van prijsstijgingen. Gezien de dramatische ontwikkeling van de koers zijn wij genoodzaakt de prijzen te verhogen, wat ten koste zal gaan van de koopkracht.

Wij als levensmiddelenimporteurs zijn juist gebaat bij een stabiele koers, waardoor onnodige prijsstijgingen voorkomen worden.

Ons standpunt is als volgt:

Door de valutavlucht en het gebrek aan vreemde valutazijn wij als levensmiddelenimporteurs genoodzaakt tijdelijk pas op de plaats te maken.

Wij zullen dus niet onnodig tegen deze hoge koersen inkopen.

Deze torenhoge koers vormt een ernstige belemmering om onze voorraden tijdig op peil te houden, wat schaarste tot gevolg zal hebben naarmate deze situatie voortduurt.

Wij vragen daarom alle betrokken partijen mee te werken om zo spoedig mogelijk te komen tot een stabiele koers. Wij vragen rust en stabiliteit!

Namens de Surinaamse Levensmiddelenimporteurs:

Bisheshar N.V.

Cirkel Direct Sales N.V.

Devnan Agencies Inc.

Firgos Suriname N.V.

Guimar N.V.

Hatramij N.V.

HEM Suriname N.V.

H.J. De Vries Engros N.V.

Kopcke Trading Suriname

Nutrisur N.V.

N.V. Rambros

Subisco International N.V.

More
articles