Bond van Leraren begint stakingsacties

“ De leerkrachten zijn boos. Ze voelen zich belazerd door de regering. Er werd destijds afgesproken dat er op 3 juni 2015 een overeenkomst getekend zou worden dat er een wezenlijke verbetering zou optreden in de financiële situatie van de leerkracht. Daar is niets in veranderd. Het enige dat veranderd is, is dat de koers die maar blijft stijgen en niemand zich daar druk om maakt. Als antwoord hierop is besloten dat de leraren aangesloten bij de Bond van Leraren, (BvL) vrijdag een protestactie zullen voeren, waarbij er geen les verzorgd zal worden.” Dat zei de voorzitter van de BvL, Wilgo Valies vanmorgen aan de pers  kort na een alv op diens kantoor.

Valies gaf verder aan dat het niet bij een protest zal blijven, als de regering geen maatregelen treft om een verandering in de slechte economische situatie te brengen. Volgens Valies zal zijn bond niet stil zitten. Het is de bedoeling dat de gelijkgerichte vakbonden die dezelfde mening zijn toegedaan en ook verandering in de situatie willen, gevraagd zullen worden  om samen de strijd tegen deze situatie aan te binden. De BvL wil dat de overheid gauw met een aangepast beleid komt. Dat beleid moet gaan resulteren in economische stabiliteit en verbetering van de huidige omstandigheden. “ Het kan niet zo zijn, dat de dollarkoers 1 op SRD6 is. Niemand maakt zich druk hierover en het is de ‘’kleine man’’ die het voelt.” Valies benadrukte dat in het geval deze protestactie niet tot een oplossing leidt, de regering een probleem heeft met de BvL.

Voor wat betreft de onderwijsgevenden is gebleken dat ze sinds 2011 de laatste aanpassing voor het loon hebben gehad. “ We zijn vijf jaar verder en er is duidelijk een achteruitgang in de koopkracht te merken. Het wordt steeds erger en erger. Het is een groot probleem om thans het hoofd boven water te houden. ”De leraren zijn bijzonder ontstemd over de houding van de regering naar de werkers, omdat er tot op heden geen enkel initiatief genomen is om verbetering te brengen in hun situatie. Voor vrijdag aanstaande zal er een brief naar de regering gestuurd worden, waarbij haar voorgehouden zal  worden. In dat schrijven zal er onder andere aangegeven worden, wat ze allemaal kan verwachten. De BvL is van oordeel dat de regering na vrijdag serieus moet gaan werken aan de verbetering van de omstandigheden. Als dat niet het geval is gaat men over naar stap twee.

door Ivan Summerville

More
articles