OBS legt bus- en boottransport plat

De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), heeft vandaag alle boten aan de kade gehouden en  de bussen bleven in  de garages. “Als gevolg daarvan is ook het schoolvervoer in de districten ontwricht”, zegt OBS-voorzitter Kenneth Themen. Aanleiding voor het platleggen van het personenvervoer is de grote achterstand in betalingen van de rekeningen door de opdrachtgevers; het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme( TCT)  (casu quo de Nationaal Vervoers Bedrijven, NVB) en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Sommige bushouders die onder de noemer ‘s Landsbussen opereren, wachten al vijf maanden op hun tegoeden vanuit TCT. Bus- en boothouders die voor het schoolvervoer zorgen, hebben bijna twee maanden tegoed bij MinOWC.

Themen zegt aan De West dat hij wel verwacht dat de bus- en boothouders hun geld krijgen.

De laatste keer toen hij dit had nagetrokken, zou het proces voor de uitbetalingen al zijn ingezet. Hij concludeert dat de ministeries van TCT en MinOWC hun deel van het werk hebben gedaan. “De betaalstukken zijn al opgemaakt en doorgestuurd naar het ministerie van Financiën. Nu moet de opdracht gegeven worden aan de verschillenden banken, zodat de betaling kan plaatsvinden”, aldus de OBS-voorman.

Hoewel de staking over de hele linie invloed heeft gehad, zouden niet alle bus- en boothouders hebben meegedaan. Themen schat dat meer dan 65% van de bussen vandaag niet is uitgerukt. De iets meer dan 30% die wel op de routes was, zouden bussen zijn van OBS-leden die niet op tijd de boodschap hebben gehad dat er een actie op touw werd gezet. Overigens zouden sommige bushouders ook geen grote voorstanders zijn van de actie. Volgens Themen gaat het in dit geval veelal om collega’s die over voldoende liquide middelen beschikken en niet onder druk komen als gevolg van de achterstallige betalingen. “Die besluiten dus om toch te rijden of te varen”, aldus de OBS-voorzitter.

Landelijk worden er 150 ‘s Landsbussen ingezet om personen te vervoeren op routes die niet worden aangedaan door particuliere lijnbussen. De OBS onderhoudt 714 bustrajecten voor schoolkinderen en leerkrachten en nog eens 102 boottrajecten in het binnenland. Themen heeft geen idee hoe lang de actie duurt. Hij zegt dat een deel van de OBS-leden de tegoeden bij mondjesmaat binnenkrijgt.

-door Melissa Achthoven-

More
articles