Justitia Pietas Fides MMCMXCIX

– Boutisme. Van je vrienden moet je het in ieder geval wel hebben. Ze stelen het land leeg en brengen het economische gedeelte, zowat voor de vierde ofwel vijfde keer, in de allergrootste monetaire problemen. De weg van uniformsportleraar in Seedorf – Duitsland naar Paramaribo in 1975, ging niet helemaal over de gewenste roosjes. Steeds vaker belazerd, waar men hoegenaamd bijstond. Heeft inmiddels een kilometerstand opgelopen, nabij de bushalte die gereserveerd blijkt voor “spotpopki’s”. Met de complimenten van al die zogenaamde politieke loyalisten en vrinden die intussen stinkend rijk werden…, het land zodanig maltraiteerden, dat er weer ter overleving en beveiliging transnationaal geleend moet worden. Maar niemand wil bij goed verstand nog lenen. ‘A moni gwe na wan sortu tan pe? Bouta wani leni baka, a pipel e beni wan allerlaatste tron!’. Alelujah 2016. ‘Na wan skrikkelyari, e nak unu’.

– ‘Ai boi’. Bij God en in SU is van alles mogelijk. “Amnestie Ameerali”, is adviseur van de Zorgraad. De straffeloosstellingsguru…? Tumult!

– Ingewijden. Zij beweren gedocumenteerd, dat de monetaire en financiële achtergrond, nog deze week zeer ongewenste ouverturen zal gaan maken. Advies aan de journalistiek om dat spoorslags te gaan onderzoeken, zei “Numero Uno” van de VHP op Radio ABC.

– VHP. De oranjerode politieke partijorga, heeft een heftig team aan het werk gezet om een programma te schrijven, wat Suriname na staatsmachtovername vlot, strak en voorspoedig uit het slop moet gaan trekken.

– Beestachtig. Jawel, dat woord gebruikt de Surinamer die voor een voldongen feit wordt geplaatst. En dan gaat het in deze over grond- en huishuur. Woon of recreëer je bijvoorbeeld op bepaalde voormalige en verlaten plantages (…), dan eisen ‘zogenaamde besturen’ valutabetalingen voor onroerend goed. Kan men wel weer nagaan, wat er met de huurders op dit vlak en ‘moment suprême’ gebeurt of zal gaan gebeuren.

– ‘BuZa do Brasil in Reprise’. Hoog bezoek. Net als toen met Venturini in 1983, het land binnendrong en onder curatele stelde. Maar dat was ernstig militair georganiseerd, weinig knuffelig en heeft Suriname naderhand veel terugbetalingsmiddelen gekost. Ook uit de (rest-)donormiddelen moest worden bijgesprongen voor een gunstiger ‘rating’ die nu wel naar de filistijnen is gebracht door Gilly & Co. Praten met Brazilië en hun centrale exportgerichte bank, kost altijd geld en bijleggen van rentemiddelen als de goederen überhaupt worden geregeld. Opvallend snel nadat Unasur van de Chavisten-vereniging het lidland Suriname bezocht en vervolgens zeer vlot doorreisde naar Guyana/Caricom, komt nu de allerhoogste man op ‘Itamarati’ op bezoek om Nirmalla een warme en adorabele knuffel te geven. Kijken wat die knuffel opbrengt, oplevert en wat die op termijn ons allen weer zal gaan kosten. Want nu wel zelf terugbetalen…, want ook de restmiddelen zijn knap opgedroogd én een Bouterse-regiem zal nooit aanvullingen uit het Haagje mogen verkrijgen. Niet zoals in 1980, er per ongeluk en op voorspraak van Valk cum suis, 500 miljoen als speelmiddelen naar de coupplegers en trawanten werd overgeboekt. https://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_External_Relations_(Brazil)

– ‘Teki nyan’. Of was/is het ‘zweef teki’ om de duurbetaalde pseudodiplomaten, in het buitenland politiek geplekt, een lekkerder boterham met smeertoetje te bezorgen? Wat verdient die in de watten gelegde garde nou eigenlijk? In ieder geval, is men in het buitenland ziedend op het Departement Buitenlandse Zaken onder Nirmala Badrising geplaatst en deze de euvele moed ofwel inhoudelijk weinig intellectueel begunstigde besluitvorming heeft omarmd, om de gepropageerde “Toeristenkaart” met 70 Euro per stuk te verhogen. Ook een geldigheidsduur van een aantal maanden te bestendigen. Onkan, zegt zelf ‘lijpe Henkie’! Moet per ommegaand worden teruggedraaid, wil de toeristensector en dus ook Berg & Dal/Overbridge/Torarica/Krasje, etcetera…, niet een weinig abstracte doodschop beleven. In Cayenne is men woedend. Illegaal verkeer over de Marowijne, wordt weer heviger in de hand gewerkt

– Kapitaalmarkt. Hoe ga je op de kapitaalmarkt nog een ‘rode loper’ kunnen tegenkomen, als in ieder geval Fitch het voortouw neemt en het land Suriname degradeert naar een verwerpelijk negatieve pool? Juist ja, mi pa! Met de complimenten van de mega verduisteraars. ‘Pe a moni go, pe na moni gwe…, suma habi na teki fufuru moni?

– Lol. Sommigen zien er nog de politieke lol van in. De boot zal niet tijdig arriveren en de benzine toevoer stagneert dus opnieuw. Brandstoffiles…, ‘in the making’.

– Boutisten. Inderdaad, schelden ze op je. Tjoerie ook nog infantiel en in het minst ernstige geval, groet men niet of duikt weg achter een paal in de bank. Ook zij weten dondersgoed wat komen gaat.

– SRD. De toevloed van US-dollars voor de vele barrels olie die Staatsolie produceerde komen echt niet meer. Verder zal men de eindfabricaten, zoals diesel en unleaded, tegen SRD’s moeten blijven verkopen. En daar is geen US-dollar aan te verdienen of koppelen, met deze valutakoersen en -schaarste.

– Stunt. Een groot warenhuis hield een ‘schrikkelactie’. Koopjes tegen koers SRD3.35 voor één US-dollar. Alleen op 29 Februari 2016. Elo!

– SBW-1207. Heeft men ze gezien…, de tientallen veilingen van onroerend goed (o.g.) die Suriname nu weer dreigen over te nemen. Probleem? “Seri na dyari nanga dem oso?”. ‘Revolution in the making…, maaaanh!’.

– Bad. De Fitch-rating voor Suriname is bad! Het verduisteren van de in goed vertrouwen afgegeven en geparkeerde transnationale investeringsmiddelen/-gelden, ook nog steeds aan derden toebehorend, levert een internationaal misdrijf op. “Superb add behavior of…, Gilly & Co. Unlimited!”.

– Bestuur. Al een tijd lang hoorde men van die heftiger geruchten. Uit een oefentijd, dat Bosje nog ‘pres’ was kwamen de informaties al gerede binnen, dat de bestuursdienst in Albina van hoog tot laag de winkeliers chanteerde en goederen of geld aftroggelde. Blijkt intussen niet veel veranderd, als men naar de geluiden uit Para, Marowijne, Commewijne en ook Saramacca luistert. Corrupt, intimiderend, onbeschaafd…, etc. etc. Wie is hun groter voorbeeld? Juist ja! Nepotisme, politieke partijinvloeden, markant bevorderingsbeleid. Ga zo maar door. En dan de Albina – taxigedoetjes…? Is er gezag of helemaal niet?

– Schaars. Medicijnen, verbandmiddelen en andersoortige onderdelen, zijn nu alweer zeer beperkt in de gezondheidssectors, terug te vinden. Naargeestige geluiden gehoord, dat specialisten nu al over de muur kijken, zich in het buitenland oriënteren en de jongeren hun oude zorg-/stageplekken overzee terugopzoeken. Afgestudeerden kijken inmiddels reikhalzend uit naar een post-Bouta periode, om dan gerede te kunnen/mogen beslissen. “…1980 in the shade…, real hot…, in the shade…!”. ‘Tide tamara, we frede go moro fara…’.

– Grof schandaal. Starnieuws.com: ‘Voor het consulaat van de Republiek Suriname in Amsterdam stond maandagmorgen in alle vroegte een enorme rij. Na de aangekondigde tariefsverhoging van de toeristenkaart voor Suriname van 20 naar 90 euro per 1 maart, wilden talloze vakantiegangers nog snel tegen het oude tarief kopen’. Wegjagen die ‘waardeloos geachte’ en ‘weinig geciviliseerd’ gebleken handel op BUZA.sr Weg ermee! Zie de foto’s op: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34013

More
articles