De Wereldbank Groep heeft gisteren bekend gemaakt dat zij US$ 150 miljoen vrijmaakt voor de strijd tegen het zika-virus dat om zich heen grijpt in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Het bedrag is gebaseerd op de totale financieringsbehoefte van landen in de getroffen regio’s. Ook missies van deskundigen om de gezondheidsorganisaties in de landen bij te staan, maken deel uit van de steun. Suriname kan eventueel ook gebruik maken van de gecreëerde financieringsmogelijkheden.
Mocht er behoefte zijn aan meer financiering, dan is de Wereldbank bereid de steun uit te breiden. Het eerder genoemde bedrag is vastgesteld op basis van de eerste ramingen van de economische gevolgen van het virus op korte termijn in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Naar schatting kan de schade in de regio als gevolg van de epidemie oplopen tot US$ 3,5 miljard in 2016.
De Wereldbank merkt op dat deze eerste schattingen zijn gebaseerd op een snel, goed gecoördineerd internationaal antwoord op het zika-virus. Het uitgangspunt is de belangrijkste gezondheidsrisico’s en gedragingen van transmissie te voorkomen bij zwangere vrouwen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 1 februari verklaard dat er een verdachte relatie bestaat tussen zika-infectie tijdens de zwangerschap en microcefalie bij pasgeborenen.
Zelfs met deze steun van de Wereldbank, is het te verwachten dat een groep landen die sterk afhankelijk is van toerisme met name in het Caribisch Gebied- verliezen kan lijden van meer dan 1% van hun bruto binnenlands product. Het zit erin dat deze landen extra ondersteuning nodig hebben van de internationale gemeenschap om de economische impact van het virus tegen te gaan, schrijft de Wereldbank in een verklaring. Terwijl steeds meer kennis over de transmissie en gevolgen van het zika-virus wordt verkregen, zal het publieke bewustzijn over de risico’s van zika sterk moeten stijgen. Echter zullen de economische gevolgen daar zijn.
“Onze analyse onderstreept het belang van dringende maatregelen om de verspreiding van het zika-virus een halt toe te roepen en om de gezondheid en het welzijn van de mensen in de getroffen landen te beschermen”, zegt Jim Yong Kim, president van de Wereldbank Groep. Volgens Jorge Familiar Calderon, vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, hebben landen in deze regio het tot een prioriteit gemaakt om te strijden tegen het zika-virus.
“De Wereldbank Groep staat gereed om de getroffen landen te ondersteunen bij deze gezondheidscrisis en om additionele hulp te verlenen indien nodig”, zegt Calderon.