Nicu Picu Center AZP kan elke baby accommoderen

Het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft vandaag het Neonatal and Pediatric Intensive Care Center (Nicu Picu) officieel in gebruik genomen. Het Nicu Picu Center is een unit voor pasgeborenen en kinderen en kan volgens Amadu Juliana, hoofd van de Kinderafdeling, elk geboren kind accommoderen. De Nicu Picu afdeling heeft als doel zorg op een hoger niveau te bieden en zal door de uitbreiding van de unit en moderne apparatuur veel meer baby’s kunnen accommoderen. De droom van Juliana en zijn team was het opzetten van een professioneel kindergeneeskundecentrum gericht op het verlenen van optimale en indien nodig acute kindergeneeskundige zorg aan elk kind in Suriname.

In 2008 begon het AZP met een kleine kinderafdeling onder leiding van Juliana. Deze afdeling is in korte tijd uitgegroeid tot een Academic Pediatric Centre of Exellence. De Nicu werd in maart 2015 opgeleverd en de Picu in december 2015. Het Nicu Picu Center behoort tot fase 2 uit het strategisch plan 2020 van het AZP en had een begroting van USD 2.8 miljoen. Het ministerie van Volksgezondheid en de Staatsolie Foundation (SOF) hebben elk USD 1.2 miljoen ingezet. Met behulp van Staatsolie Maatschappij Suriname is er USD 430.000 aan apparatuur gedoneerd door enkele offshore Oil Companies en het AZP heeft USD 52.000 ingezet om fase 2 volledig uit te voeren.

Volgens AZP-directeur Antoine Brahim, moet AZP nog op zoek naar donateurs om fase 3 “een nieuw en modern kinderbeddenhuis” ten uitvoer te brengen. Hiervoor is USD 3 miljoen voor nodig.

De toespraken vonden plaats in het Auditorium in het MDBC gebouw. De algemene directeur van Staatsolie, Rudolf Elias en minister Patrick Pengel van Volksgezondheid waren eveneens aanwezig. Na de toespraken vond de officiële opening plaats en werd er een rondleiding gegeven in het Nicu Picu Center.

-door Kimberley Fräser-

More
articles