Yang Zigang belooft volledige steun aan EBS

De goede samenwerking die Rabin Parmessar toen als minister van Openbare Werken had met de Chinese ambassadeur Yang Zigang, en de bestaande samenwerking die N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) al had met de ambassade, heeft nu een positieve weerslag op de EBS. Zigang herhaalde de bereidwilligheid van de Chinese overheid om de Surinaamse overheid, c.q. het Surinaamse volk, te ondersteunen op zijn weg naar grotere hoogtes, die steun zal ook aan de EBS worden gegeven in haar streven elektrische energie voor het Surinaamse volk te brengen. De ambassadeur beloofde namens de Chinese regering volledige steun aan de EBS. Deze steunbetuiging werd afgelopen woensdag toegezegd tijdens een bezoek van de ambassadeur aan de EBS. Zigang werd door Parmessar, algemeen directeur EBS en het volledig directieteam, hartelijk verwelkomd.

De EBS-directeur vroeg aan de ambassadeur op welke manier China van betekenis kan zijn bij de oplossing van het probleem van de elektriciteitsvoorziening voor de bewoners in het binnenland die het grootste deel van de dag zonder elektriciteit zitten. De Chinese ambassadeur maakte er melding van dat er al een MOU (memorandum of understanding) tussen een bedrijf uit China en de Investment and Development Corporation Suriname N.V. (IDCS) is getekend om in het binnenland het opzetten van zonne-energie, te ontwikkelen.

Parmessar stelde echter voor om kortere lijnen te trekken en EBS na overleg met IDCS in contact te brengen met dit Chinees bedrijf, dat gespecialiseerd is in zonne-energie. “We gaan snel vooruit en hebben niet de luxe om te wachten”, zei Parmessar.

De ambassadeur stelde enkele uitwisselingsprogramma’s tussen technisch personeel van Suriname en China voor. Technici van China en Suriname zullen in de gelegenheid zijn technische aspecten en andere praktische zaken met elkaar uit te wisselen. Zigang nodigde EBS ook uit om aan beurzen, die dit of volgend jaar worden georganiseerd, te participeren.

Maar het meest concrete voorstel was het aanbieden van korte trainingsprogramma’s aan technisch personeel van EBS in China. Zigang vroeg aan de directeur om medewerkers af te vaardigen om aan deze cursussen mee te doen, die in mei van start gaan. Het gastland zal de kosten volledig op zich nemen.

More
articles