Funakoshi certificeert 34 karateka’s

Karateschool Funakoshi organiseerde van vrijdag 5 tot en met zondag 7 februari jongstleden haar examenkamp in het savannegebied achter het recreatieoord Bigi Krutu in het district Para. 34 karateka’s hebben daar onder bijzondere omstandigheden hun groene, blauwe, bruin 1 en bruin 2 graad behaald. Het ging dit jaar om een survival kamp. De examens begonnen reeds om vijf uur in de ochtend met warming-up oefeningen, gevolgd door een 10 kilometer loop als onderdeel conditie van het examen. Gedurende de volgende uren, ook op de zondag, hebben de leerlingen hun kata’s (stijlpatronen), kumite’s (gevechtsvaardigheden) en kihon-technieken moeten tonen. Van de 34 karateka’s hebben 31 direct de eindstreep behaald, waaronder de bestgeslaagden:  Ivan Calor (groene band), Miquel Fuljhari (bruin 1) en overall bestgeslaagde Guillermo Blokland (bruin 2).
Karateschool Funakoshi staat onder leiding van sensai Iwan Lindveld, 4de dan, met als traininglocatie de gymzaal van de Sint Vincensiusschool aan de Derde Rijweg te Middenpad Kwatta. De school, die aangesloten is bij de Surinaamse Karate Assiociatie (SKA) beoefent de karatestijl Kyokushinkai . Dit is van oorsprong een Japanse gevechtskunst, waarvan de betekenis is: Kyoku = het uiterste, shin = waarheid en kai = samenwerking.
Kyokushinkai staat bekend als de hardste en vrijwel de enig officiële vorm van “full contact” karate. Het is een volwaardige karatestijl, waarin de onderdelen kihon, kumite, kata en tameshiwari de verplichte onderdelen bij examens zijn.
Bij sensai Lindveld staat een graad niet voor het oprapen. De leerling zal zich ervoor moeten bewijzen zoals hij/zij het ook heeft moeten doen voor zijn/ haar trainer, Grootmeester Cecil Tirion. Daarom kiest sensai Lindveld ervoor de examens buiten de dojo af te nemen om zo het uiterste uit de karateka’s te halen. De dicipline van zijn karateka’s is een grote vereiste bij Lindveld. Dat hebben zij op het kamp ook moeten bewijzen. De karateka’s hebben dit alles als zeer leerzaam ervaren en zullen deze ervaring ook meenemen in hun verdere leven. “Vorming van iedere karateka binnen de karateschool Funakoshi is één van onze hoofdstreven”, benadrukt Lindveld.

More
articles