Justitia Pietas Fides MMCMLXXXVIII

– Info. Er komen verdrietige geluiden binnen, dat er in Suriname vrouwen abortus doen plegen omdat ze zwanger zijn geraakt en Zika hebben opgelopen. Anderen die ‘het geld’ heb-en en zwanger zijn, kozen voor een ander geografische ligging in Europa om daar de zwangerschap relatief veilig uit te zitten. Er zijn ook geruchten dat er in Brazilië en in Su-riname een zeer twijfelachtig middel bij vrouwen wordt geïnjecteerd. Het is voor de ge-zondheidsautoriteiten niet aan te raden, dat de Surinaamse vrouw als ‘Ginny pig’ oftewel ‘proefvarken’ wordt gebruikt.

– Voedselgevaar. In Suriname eten kinderen op z’n koloniaal Hollands, vaker chocohagelslag of kaas. Het is gebleken dat er supermarkten en winkels zijn, die wegeNS EBS-energie besparing de koelruimten ‘s avond en ‘s nacht uitdoen. Of op een onacceptabel pitje draaien. WaT gebeurt er dan? Schimmels, maden en wurmen in voedingswaar. Soms zichtbaar! Maar vaker ook met maden, die zich de kleur van hagelchoco gecamoufleerd eigen maakten. Het is in Suriname aantoonbaar voorgekomen, dat er augurken werden opengesneden ter garnering van het een of ander slaatje…, en dat men wormsporen in het zuurgoed van een meer en zeer bekend merk tegen kwam. ‘Beware peoples of Suriname!’.

– Bendes. In Paramaribo Noord zouden vele percelen in kaart zijn gebracht en eigenaren/ bezitters geïdentificeerd. De eigenaren/bezitters/beheerders van verwaarloosde terreinen/ plantages zullen worden aangepakt. Geen probleem. Maar wat wel weer een groot probleem vormt, zijn de horden loslopende honden, die seksfeesten tussen kinderen organiseren en opvoeren. Dag en nacht worden hele woonbuurten door de ‘dagU-maffia’ aangevallen, met bekender dierlijke geluiden die men maar beter achter de Goslar kan afzinken. ‘Mammie wat doen die honden…?’. Om maar niet te spreken van hardnekkiger corrosie die losgeslagen stinkbeesten aan autovelgen en poorten van burgerwoningen weten aan te brengen/plakken . ‘Lanti san ye tai, dagUwagi de fu drai…?’.

– Held. Een medische held, musicus, filantroop en gevierd gezelschapsmens, ging in één klap heen. Dokter Henk Mac Donald van de Tourtonnelaan, ging evenals zijn vader veel te vroeg heen. Alleen oorzaak en gevolg, verschilden hemelsbreed. Albina en Paramaribo wenen opnieuw en gaan herhaald in rouw.

– Zout. ‘Je bent zout, hor…’. ‘A man sowtu, fu tru…’. Als men met collega’s praat zeggen ze allen steevast, dat men door middel van een door hem geschreven operatiebevel…, in gevechtstheater van oost-Suriname gewrongen, de meeste slachtoffers ‘links en rechts’ zag vallen, binnen de lijnen van een eerder gezochte confrontatie. Dan weer een ‘togusverhaal’, dat een notoire terrorist uit een boot was geschoten, na de allerlaatste bezetting van de Afobakkadam – Ao.1993. Niets van waar gebleken. De man werd veel later, op een voetbalveld in Poki Gron teruggevonden. Allernaast een gestolen L200 Mitsubishi en ter plaatse naar de eeuwige jachtvelden geholpen. Vervolgens een compleet droga-laboratorium onder zich, in pappi’s voormalige woning. Gepakt ontmanteld en vanzelfsprekend de strafveroordeling van een ‘bakra relatie/-partner/-affiliatie’, de tevens geüniformeerde neef en de ondergeschikte chauffeur uit Pont. Nog wel nadat een regelrechte oom, zeer terecht en wettig onderbouwd, vanwege gebleken onschuld, door het Openbaar Ministerie in vrijheid werd/was gesteld. De opgelopen sociale schaden meetorsend. Dan een justitieel discutabele vrijlating. Met daaropvolgend gekunsteld baantje. In lijn met een voorspelbare wapendiefstal in tijdelijke privéonderkomens. Daaraanvolgend, een openlijker provocatie en expo op Onafhankelijkheidsdag 2014 te Kofi Djompo/Lelydorp. Dan een zwaar bekritiseerde waarnemingsbenoeming. Niet lang daarna ‘ongewilde gevaarzetting’ in een woonbuurt, allernaast een overvallen burgerhuis. Je hebt het of je hebt het dan weer helemaal niet. Zoutloos door het leven gaan, blijft een moeilijker en weinig levenslustige zaak. ‘A boi sowtu yere. A man habi trefu’. Calamiteit op calamiteit.

– Relatie-problemas. Overal hoor je van die zaken. Geld speelt steeds vaker een dominantere rol. Inkomens dekken de verplichte uitgaven, in de Bouterse/Hoefdraad-era helemaal niet meer. Huren worden naar rato van een valuta- en wisselkoersbeding van de huurders gevorderd. Betaalde men tegen een al opgeschroefde bankkoers SRD1.000,—, voor een schamele woning aan huur…, is dat nu SRD1.400,— of meer. Jarenlang sparen de mensen om ouders in hun nadagen of de kinderen in het buitenland te gaan bezoeken. En wat gebeurt er dan…, bij een Hoefdraad/Bouterse-ontwaarding van 35-50% van de SRD? Inderdaad vernietiging van een droom. Heden ten dage gevolgd door verzoeken tot eerder uitkering van vakantiegelden of afkoop van gespaarde vakantiedagen. Om maar even het ontstane gat voor een marginaal schijntje, te kunnen vullen. Contracten en afspraken in het zakelijke en/of de handelssector? Juist ja, kapotgemaakt! Maar de Staat heeft wel ‘de gore moed’ om huurwaardebelastingen te verhogen, vermogensbelasting ongebreideld aan te slaan, de nutstarieven te ‘skylinen’, brandstofprijzen te verhogen voor zover nog leverbaar en op korte termijn…, onroerende goederen te doen verworden tot gapend verrotte krottenspul en duurzaam onverzorgde perken…! Plantsoenen waar dan weer boetes voor in de pen zijn geraakt, bij een aantal ‘vooruitstrevende districtcommissarissen. Cement onbetaalbaar, dakplaten schrikbarend in prijs gestegen, betonstenen leveren zienderogen kwalitatief in, bouwvak 40% hoger in vordering. Huizenbouw of terreinaankoop…, een grap naast de corrupter handelingen van een DC geworden en aangemeld. Transportkosten voor onroerend goed (o.g.) onbesuisd omhoog gestoten. Dieven duidelijk op OW gehoord, aangemeld en gezien. Abrikadabri’s die niet tijdig werden aangepakt. Deviatie van donormiddelen naar de zakken van corrupt(-e) kabinetslid/-leden en de burgers tegen rivier en zeewater inmiddels onbeschermd achtergelaten. Overuren worden overal ingetrokken. Bij de schoonmaak op de internationale luchthaven van Zanderij, maar nu ook bij de strafgerechtshoven/-colleges. De privéauto’s worden thuisgelaten en er wordt ook naar levendiger gokhallen/recreatieparken/supermarkten gepassagierd met staatsvoertuigen, voorzien van zeer welkome overheidsbenzine.

– Moties. Lijkt er veel op, dat Geerlings-Simons ‘doekjes voor het bloeden’, in de aangerande rechtstaat aan het uitdelen is geraakt. Zo wilde die op de maandagmorgenvroeg, de eerder gedesavoueerde moties, integrale onderdelen van de begrotingsbehandeling, alsnog op de agenda van De Nationale Assemblee plaatsen. Ironisch genoeg onder de noemer: ‘begrotingsbehandeling’. Wie denkt Geerlings-Simons nog voor gek te kunnen houden. Land, volk en wetgevende organen…? De begrotingen zijn nog voor de input van moties, in stemming gebracht en zonder motivatie van motie-indiening, door de terreur van de meerderheid in parlement ‘…aangenomen…’. Wat een misselijkmakende mop, was dat. Rechtsstaat en democratie weer op de helling gezet. Het is niet anders aan dommig ingezette risico’s! De ideologisch overladen PALU, laat wel van zich horen door ‘stemonthouding’. De mega-oppositie verliet de vergaderzaal van DNA en geeft per ommegaand met een solide persconferentie aan, dat het land door de irrationele “NDP-plus charges”, zeer bewust in gevaar wordt gebracht. Kom terug naar Sranan…? ‘Fu du san?’.

– Mexico. De kerkvorst Franciscus haalde uit naar het zowat omgevallen land Mexico en gaf een toespraak die ook in Suriname goed geplekt kan worden. Drugs, corruptie en lamlendige bestuursreacties, betekenen wetmatig en gecombineerd: – gewisselijk het einde van vrede, veiligheid, rechtsstaat en democratie.

– Rechtstaatpuls. De kruik gaat net zoo lang te water totdat die uiteindelijk berst. Zal hier ook gaan gebeuren. “A No Mi – virus?”. Heeft geen missen. De Israëlische ex-premier Ehud Olmert zit sinds vanochtend in de gevangenis van Ramla. Olmert, die een celstraf van 19 maanden moet uitzitten voor onder meer het aanvaarden van smeergeld, is de eerste gewezen premier van Israël, die achter de tralies zit. De zeventigjarige Olmert is veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen en de belemmering van de rechtsgang. Hij zou smeergeld hebben aangenomen van vastgoedontwikkelaars in Jeruzalem, toen hij daar nog burgemeester was. In totaal kreeg hij daarvoor 19 maanden cel. In een video die maandag is vrijgegeven, ontkent Olmert de beschuldigingen.

-http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2573369 http://www.nu.nl/algemeen/4214663/israelische-oud-premier-olmert-gevangenis.htmlhttp://www.knack.be/nieuws/wereld/israelische-ex-premier-ehud-olmert-zit-in-de-gevangenis/article-normal-665293.html http://www.limburgserfgoed.nl/detail/Limburgensa/266768717

– Icoon Scalia. Antonin Scalia, een van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 79-jarige leeftijd overleden. Zijn dood zorgt er voor, dat er een flink politiek gevecht zal worden geleverd en uitgevochten om zijn opvolger te kiezen. Obama zegt dat hoogstpersoonlijk tijdens zijn resterend mandaat te zullen doen. Volgens de Amerikaanse pers zou de conservatieve rechter in zijn slaap zijn overleden, tijdens een jachttrip in Texas. Hij kwam daar vrijdag aan voor een privébijeenkomst bij luxe resort Cibolo Creek Ranch. Scalia zou zich die avond in zijn kamer hebben teruggetrokken omdat hij zich ‘niet lekker’ voelde. Zaterdagochtend werd hij dood aangetroffen in zijn kamer, nadat hij niet was komen opdagen voor het ontbijt. De dood van Scalia sloeg zaterdagnacht in Washington en de rest van de Verenigde Saten, in als een bom. President Obama krijgt de kans om een progressieve liberale rechter te benoemen in het Hooggerechtshof. Het orgaan leunde met Scalia breed genomen “conservatief’’, al neigt de gematigde Republikein Anthony Kennedy regelmatig mee te stemmen met de progressieve vleugel van het gerechtelijk college. Scalia’s dood zorgt er wel voor, dat het Witte Huis een gevecht aan moet gaan met het Congres – dat kandidaten grondwettelijk moet goedkeuren – om voor het einde van Obama’s termijn, een nieuwe rechter aan te wijzen. Volgens Amerikaanse analisten, zou een rechter aangewezen door de president het belang van de presidentsverkiezingen ietsjes verkleinen.

– Moni. ‘Pe a moni gwe…?’. Er gaat een ballonnetje op. In Google alert. Let op…, verdachte Zwitserse banknotities. Let goed op! News Americas, WASHINGTON, D.C., Mon. Feb. 15, 2016: A report from the D.C.-based International Consortium of Investigative Journalists has revealed billions of dollars held by many around the world including from the Caribbean or with ties to the region – in nearly 60,000 internal Swiss bank documents from 2006 to 2007. Among the top account names in the files the late former Haitian President Jean Claude “Baby Doc” Duvalier, who was accused of having looted up to $900 million before fleeing his country. The top 10 are as follows: 4: Barbados: Taking the number 4 spot was Barbados with US$1 billion among 14 accounts. None had Barbadian nationality or a passport. àNumber 5: Suriname: Nine accounts listing Suriname as their account location had over US$722 million in the Swiss accounts. These include one Suriname national. 7: Aruba: At number 7 on the list is Aruba with five clients holding over US$480 million but none were born there. Tot zover de buitenlandse notities. Zei niet iemand in December 1990 dat hij in de Alpen was gaan joggen? Oké dan! Google Alerts <[email protected]>. http://www.newsamericasnow.com/10-caribbean-nations-linked-to-the-most-swiss-accounts/ ‘Pe a moni gwe…, pe a moni doro ini Baby Doc styling…?’. Juist ja! Goed zien met wie er relaties werden/worden onderhouden.

Justitia Pietas Fides MMCMLXXXVIII

More
articles