Gesneuvelde militair was lijfwacht CIVD-topman

Korporaal der 1ste klasse, Diepnarain ‘Roy’ Ramkhelawan (42), de militair die vannacht rond middernacht aan de Magesiumstraat (Flora) door een gewapende rover is doodgeschoten, was een veiligheidsman van het waarnemend hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD), Hans Jannash. De politie heeft in de nasleep van het dodelijk schiet incident vijf jeugdige verdachten aangehouden: Raymond P. (22), Jonettie A. (17), Pascal E. (19), Rivaldo M.(18) en Furgill P.(22). Een zesde verdachte, Rinaldo P. (17), die door een militair in de omging was opgepakt er verdacht werd van betrokkenheid, is na verhoor door de politie heengezonden. De overige vijf verdachten zijn op instructie van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De politie heeft een jachtgeweer met ingekorte loop in beslag genomen.

Een militaire bron vertelt aan De West, dat Ramnarain net door een collega was afgelost bij de woning van de CIVD-topman en hij maakte aanstalten om naar huis te gaan toen hij merkte dat gewapende mannen de buren onder schot hielden. Hij besloot de slachtoffers te hulp te schieten en vroeg om assistentie van collega’s die de wacht klopten bij Jannash thuis. De afdeling PR van het Korps Politie Suriname, bevestigt in een verklaring dat de onfortuinlijke militair dienst deed naast de woning waar de rovers zich meester hadden gemaakt van de piloot I. Jhauw en zijn gezin. Ramnarain en een collega zouden volgens de anonieme bron al vorderingen hebben gemaakt in de bevrijding van het gezin en zelfs al een verdachte hebben aangehouden, toen het noodlot toesloeg. Het latere slachtoffer ging een andere rover achterna in een poging die ook aan te houden toen een andere bandiet die zich buiten de woning had verschanst, het vuur opende en Ramnarain vol in de borststreek raakte. Politie-eenheden die aanvankelijk op de melding terzake inbraak waren gearriveerd, bleven uit strategische overwegingen op afstand, doch hielden de woning in de gaten, omdat er informatie was dat tenminste een verdachte zich nog in de woning bevond.

Eerst toen speciale politie-eenheden waaronder het Arrestatie Team (AT) en militairen zich bij de operatie hadden gevoegd, werd de woning bestormd. Er werd een rover aangehouden die dekking had gezocht onder een bureau. Het is nog niet duidelijk of hij gewapend was. Hij werd bij zijn arrestatie in de heup getroffen door een politiekogel. Deze gewonde verdachte is afgevoerd naar in het Academische Ziekenhuis Paramaribo alwaar hij onder politiebewaking wordt verpleegd.

In het vervolg van de operatie werden nog vier verdachten aangehouden. Een zesde jongen die in de omgeving van de beroving was aangehouden en in verband was gebracht met de bende, is ondertussen weer in vrijheid gesteld. Een van de verdachten is een buurjongen van het gezin waarop de rovers het hadden gemunt. De politie denkt dat hij informatie heeft verschaft aan de rovers. Het is overigens niet de eerste keer dat het gezin van de piloot slachtoffers is geworden van een beroving. Bij de laatste actie gingen de indringers ervan door met zijn camerabeveiligingssysteem.

More
articles