DE KLEINE MAN ZAL BOT VANGEN

De Centrale Bank van Suriname heeft gemeend om vanaf nu op nog te bepalen momenten valutaveilingen te doen. Dit op basis van het principe van vraag en aanbod. Zo hoopt men de druk op de ketel weg te halen. Op basis van het resultaat van die dag, wordt een gewogen gemiddelde koers bepaald voor de US-dollar, die zal gelden tot de volgende veiling.

Tijdens een onderhoud van Bankpresident Glenn Gersie met de directies van de algemene banken, gaf hij een uitgebreide uiteenzetting van het toekomstige monetaire beleid en maakte hij melding van het voornemen om valutaveilingen in Suriname te introduceren om de evenwichtskoers van onze economie vast te stellen en vervolgens tot het stabiliseren daarvan over te gaan. Ook legde hij uit hoe het systeem zal moeten werken en werd het veilingsysteem door deskundigen van de Bank op interactieve wijze direct gedemonstreerd.

Het systeem van de veilingen is heel goed door de bankdirecties ontvangen. Alle steun en medewerking is door hen toegezegd om het geheel tot een gezamenlijk succes te maken. Van de zijde van de bankiers werd er wel op gewezen dat succes in belangrijke mate afhankelijk zal zijn van degelijk flankerend beleid, waarbij vooral prudent fiscaal beleid van cruciaal belang zal zijn. Bankpresident Gersie onderstreepte deze zienswijze en stelde de bankdirecties gerust door te verwijzen naar maatregelen die in dit kader al getroffen – of in voorbereiding – zijn door het ministerie van Financiën. De veilingkoers zal vanaf het moment van de eerste veiling als officiële koers gelden. Met de introductie daarvan zal een eind worden gebracht aan het multipele wisselkoerssysteem waarvan nu in de praktijk sprake is. Dat zegt tenminste de Centrale Bank. Weliswaar is het idee op zich niet zo gek, maar er hangt wel veel onduidelijkheid omheen wanneer je zaken nog een aantal keren doorneemt. Zo is de belangrijkste vraag of de kleine man wel aan bod komt. Als je praat over een veiling, wil het zeggen dat de persoon met veel meer pakkie of doekoe altijd de voorkeur krijgt. En de vraag is natuurlijk ook of deze persoon niet een soort monopolie situatie of kartelvorming in de hand kan werken. Transparantie zal moeilijk terug te vinden zijn. Een ander interessant punt, is waar het geld gevonden zal worden als nu al duidelijk is dat de moederbank van het land niet zo sterk bij kas is. Er is nauwelijks sprake van een sterke reserve. Het is de vraag of dit uiteindelijk in het belang zal werken van de totale economie. Wij hebben ook sterk het idee dat autoriteiten zich enkel focussen op de koersenontwikkeling en nauwelijks kijken naar een totaalpakket aan maatregelen om op structurele wijze uit de financiële klem te komen. Wij zijn benieuwd hoe het allemaal uitpakt, maar het blijft wel onduidelijk hoe men precies de zaak wenst aan te pakken. Nog steeds schitteren wij in het niet geven van transparantie.

More
articles