Filmindustrie kan toerismesector boost geven

Eddy Wijngaarde, oprichter van The Backlot, gelooft dat de toerismesector in Suriname een boost kan krijgen als er meer aandacht besteedt wordt aan een eigen filmindustrie, zodat Suriname ook om haar filmtalent bekend komt te staan. The Backlot is daarom begonnen om het project DocuLab ‘8 voor 40’ uit te voeren met behulp van de Nederlandse Film Academie. Voor het project zijn acht deelnemers geselecteerd en is een bedrag van 100.000 euro beschikbaar gesteld. Het gaat om een twinningproject tussen Suriname en Nederland. Ervaren filmmakers en docenten van de Filmacademie zullen het project voor zeven maanden begeleiden. DocuLab `8 voor 40’ heeft te maken met 40 jaar onafhankelijkheid, de 8 staat voor elk lustrumjaar. “Er is veel te vertellen over Suriname. En daarom is het belangrijk, dat dit vastgelegd wordt door documentairemakers.“

De deelnemers zijn vrij in het kiezen van een onderwerp”, aldus Wijngaarde, die zich jarenlang bezig heeft gehouden met onder andere documentaires maken en gelooft dat er genoeg talent is in Suriname.

Het project is in oktober officieel gestart en verloopt goed volgens Wijngaarde. Het doel van het project is om te leren hoe je een idee kunt ontwikkelen tot een complete documentaire. Van de 22 personen die hun idee op papier hadden gezet, zijn er uiteindelijk 8 gekozen om deel te nemen aan het project. De deelnemers hebben intussen al hun projectplan herschreven en zullen gedurende zeven maanden contact hebben met de begeleiders via skype. In april volgt er een tweede sessie, waarbij op basis van de inhoud en kwaliteit van het plan bepaald zal worden wie op het niveau van de Nederlandse Filmacademie zit. Daarna wordt er gekeken hoe het plan verder ontwikkeld kan worden tot een documentaire. Alle aspecten van het voorbereiden en uitvoeren vanaf het idee tot en met de vertoning op filmfestivals worden in het DocuLab behandeld.

De acht deelnemers met hun ideeën, zijn: Rosita Leeflang (Kaseko jazz iconen van Suriname), Tessa Leeuwsha (Vaarwel), Kevin Headley (Smakelijk eten), Ananta Khemradj (De vraagtekens van Tachtig), Noele Jeroe (Donkere schaduw, heldere toekomst), Ginny Roos (Ini Kurupa), Nancy de Randamie (The sea washes over me) en Kenrich Cairo ( Beli Dede).

-door Kimberley Fräser-

More
articles