Miljoeneninvesteerder voor Ausan Pharmaceutical Laboratories

De leiding van Ausan Pharmaceutical Laboratories N.V. heeft vorige maand een miljoeneninvesteerder naar Suriname gehaald en stelt daarmee de opzet van een nieuw farmaceutische bedrijf met zicht op transformatie tot een compleet centrum, veilig. Een in Zwitserland en België gevestigd bedrijf, zou zich aldus Chaymkumar Ausan, directeur en –oprichter van de naamloze vennootschap, voor US$260.000.000,- hebben ingekocht met de overname van aandelen. APL zal voorzien in de productie en distributie van medicamenten. Het streven van Ausan Pharmaceutical Laboratories N.V. is erop gericht vanaf maart 2016 haar eigen product op de lokale markt te distribueren. In deze gaat het om een productie en distributielijn van 2600 medicamenten.

Chaymkumar Ausan is zoon van de grondleggers van de al in de samenleving bekende Apotheek en Drugstore AUSAN (Ausan – Ramdas, Jetty Soemintra en AUSAN, Soerdjoepersad). Hij zegt dat hij met de oprichting van Ausan Pharmaceutical Laboratories en de samenwerking van het Zwitsers-Belgisch pharmaceutisch bedrijf op een heel unieke en bijzondere wijze de droom van zijn ouders heeft gerealiseerd.

De samenwerking tussen Ausan en het bedrijf gaan jaren terug. Ausan wil de naam van zijn zakenpartner liever niet in de publiciteit noemen voor de officiële lancering van de operatie in Suriname eind maart. Met die lancering zullen ook meteen 260 medicamenten van deze lijn in Suriname verkrijgbaar zijn.

“ Het streven van Ausan Pharmaceutical Laboratories N.V. is erop gericht vanaf maart 2016 haar eigen product op de lokale markt te distribueren. Na de launch van de productielijn zal het bedrijf de Surinaamse gemeenschap in de gelegenheid stellen mee te participeren in het bedrijf door gelimiteerd aandelen te verkopen aan Surinaamse staatsburgers. Het streven is om binnen één jaar, als het politieke klimaat het toestaat, het bedrijf volledig te brengen naar Suriname. Suriname krijgt nog een trots erbij”, aldus Ausan.

Over de standaarden en kwaliteit van de medicamenten, zegt hij dat het gaat om in Europa onder hoge standaarden geproduceerde medicijnen, die overigens positief zijn getest en derhalve voldoen aan de in Nederland geldende NEN-eisen.

Een resultaat van de samenwerking is ook dat Ausan licenties verleent voor twee van de vijf door zijn bedrijf in Suriname geproduceerde hoestdranken. Dat heeft de investeerder tijdens de onderhandelingen voor de samenwerking bedongen. De formules voor de hoestdranken zijn ondertussen herhaaldelijk getest en positief bevonden. Er zou zelfs al een aanvang zijn gemaakt met de productie van één miljoen flessen op dagbasis.

Ausan blikt vermoeid doch voldaan terug op de afgelopen jaren van plannen, strategieën bedenken en onderhandelen. Hij zegt dat eerdere onderhandelingen met de Surinaamse overheid, eerst onder het bewind van president Ronald Venetiaan en nu onder zijn opvolger Desire Bouterse, nooit iets hebben opgeleverd. De ondernemer zou zelfs ontmoedigd zijn geraakt, totdat zakenpartners hem recentelijk hebben aangemoedigd het plan opnieuw op te pakken. De nieuwe lijn zal volgens hem geen bedreiging vormen voor bestaande apotheken en het Bureau voor Geneesmiddelen in Suriname (BVGS), integendeel zal een Ausan Pharmaceutical Laboratories een aanvulling betekenen.

More
articles