Commewijne krijgt waterproductiecentrum

Met de samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) en de Watergroep uit België. zal Commewijne met een inwonersaantal van 40.000 in 2017 volledig verlost zijn van uit het waterprobleem. Vandaag vond in de grote vergaderzaal van het ministerie van NH de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst plaats. Bij dit project gaat er een bedrag van euro 4.492.847. gepaard.

De nieuwbakken directeur van SWM, Marlon Oosterling, is ingenomen met deze stap en geeft aan dat hij blij is dat vanaf 2017, wanneer alles in kannen en kruiken is, een ieder in dat district over een eigen huiskraan kan beschikken. In het verlengde daarvan doet hij een beroep op al de watergebruikers om op tijd hun penningen te betalen, zodat de SWM haar verplichtingen naar onder andere de Watergroep na kan komen. “ We storten het geld op de Centrale Bank van Suriname en die op haar beurt maakt het over aan de partner van het buitenland.”

Volgens minister Dodson is er vandaag een heel belangrijke stap gezet voor Commewijne die daarmee definitief uit zijn water isolement gehaald wordt. “ Commewijne heeft lang genoeg gewacht en het is de bedoeling dat we met dit station de behoefte die er in het gehele district is, kunnen dekken.”

De vereiste leveringscapaciteit is 750 m3 per uur. Daarvan kan er 250 m3 vanuit het station te Meerzorg gedekt worden, terwijl de resterende 500 m3 gedekt zal worden met gezuiverd oppervlaktewater vanuit het waterproductiecentrum. De bewindsman gaf verder aan dat het hier gaat om een geavanceerde technologie die ook gebruikt wordt in de voedselindustrie waar schoon water van een hoogwaardige kwaliteit nodig is.

Dit project brengt ook met zich mee dat men van de Dienst Watervoorziening overstapt naar de SWM, waarbij alle huizen in Commewijne voorzien zullen worden van een meter. De minister benadrukt voorts dat het bij dit project niet over een lening gaat van euro 4.492.847, maar om een alternatieve financieringsvorm waarbij er een soort leverancierskrediet met een verzekeringsgarantie erbij afgesloten is met de Watergroep. De SWM moet 36 maanden lang elke maand 142.000 euro op tafel leggen.

Frank de Poortere, hoofd van de Business Unit Industrie and Services van de Watergroep, zegt dat het water onttrokken zal worden uit de Surinamerivier nabij Laarwijk. Vandaar uit gaat het richting Tammanredjo alwaar men het waterproductiecentrum zal installeren. De Poortere gaf verder aan dat Commewijne schoon drinkwater zal krijgen volgens normen die ook in Vlaanderen en België gehanteerd worden.

More
articles