Herdenking Kodjo, Mentor en Present in teken van ‘respect’

`De samenleving moet elkaar leren respecteren’, dit is de boodschap van John Altenberg, secretaris van de organisatie Feydrasi Fu Afrikan Srananman in verband met de herdenking van Kodjo, Mentor en Present, die 183 jaar geleden werden geëxecuteerd. Altenberg is van mening dat je zonder respect voor elkaar niets bereikt en dat je ook niet goed met elkaar zult leven. `Respect’ is daarom het thema voor de herdenking dit jaar. Het trio heeft gestreden voor de vrijheid van de mens. De organisatie heeft enkele keren scholen uitgenodigd tijdens de ceremonie, zodat de jongeren ook kunnen leren wat deze drie helden allemaal hebben gedaan voor vrijheid. ”Niemand wil onder druk gezet worden, nog minder een slaaf zijn. En niemand kan het bezit zijn van een ander”, benadrukt Altenberg.

Kodjo, Mentor en Present werden in 1833 levend verbrand, omdat zij verantwoordelijk waren voor de grote brand in 1832, die een groot deel van Paramaribo in de as legde. Door de organisatie worden zij als vrijheidsstrijders herdacht en niet als brandstichters. Dit jaar zal Altenberg de ceremonie leiden, voorzitter Iwan Wijngaarde zit in het buitenland.

Altenberg merkt op dat de mens nu meer inspraak heeft dan vroeger. “Als we iets onrechtvaardig vinden, zijn er een aantal manieren om dit te uiten of kenbaar te maken. De media of een protest beginnen zijn voorbeelden hiervan. Maar vroeger had men niet zoveel macht. We moeten daarom de mensen (helden) die het wel mogelijk hebben gemaakt om te strijden tegen onrechtvaardigheid dankbaar zijn. De helden Baron, Boni en Jolicoeur, moeten ook niet vergeten worden”, aldus Altenberg.

De organisatie heeft dit jaar ervoor gekozen om de herdenkingsceremonie, welke aan de Heiligenweg plaatsvindt, in de middaguren te houden, om zo de drukte in de ochtenduren te omzeilen. Tijdens de ceremonie vanmiddag houden verschillende personen toespraken, waaronder de minister van Onderwijs, Robert Peneux, de directeur van Cultuur, Stanley Sidoel en de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Jerry Miranda. De ceremonie gaat gepaard met culturele optredens en de kranslegging.

More
articles