ONS GEHEIM…

De Surinaamse overheid is met een heel vreemde oplossing  gekomen voor het deviezenvraagstuk. Cambio’s en de Surinaamse Postspaarbank, SPSB, zullen ervoor zorgen dat personen en instanties die dringend over valuta dienen te beschikken, die via de voormelde instellingen kunnen betrekken.

Binnen het Surinaamse besdrijfsleven heeft men met grote bevreemding gereageerd op deze manier van werken en vraagt men zich ook in rechte af waarom men ineens afwijkt van het gelijkte, namelijk het verkrijgen van deviezen via de traditionele handelsbanken als DSB, Hakrinbank en Republic Bank. Banken die tot de groten binnen de samenleving horen en altijd bij reguliere valutatransacties betrokken zijn geweest.

Plotsklaps worden er vanwege deze overheid allerlei constructies bedacht om het bedrijfsleven, dat van grote bedragen valuta afhankelijk is, te accommoderen, maar dan op een zwaar onoverzichtelijke manier. Elke bonafide ondernemer die de continuïteit van zijn bedrijf gegarandeerd wenst, zal naar vreemde valuta op zoek gaan, maar wenst ook niet in een kwaad daglicht geplaatst te worden. Een bonafide ondernemer wil de zekerheid hebben dat hij niet in aanraking wordt gebracht met illegaliteit en op een onwetende wijze betrokken geraakt bij witwasserij. Men moet de ondernemer niet komen vertellen dat de herkomst van de vreemde valuta ‘ons geheim’’ is. Er dient vooral bij dit soort transacties transparantie te zijn, anders komen er zeker problemen. Die problemen hoeven niet lokaal, maar kunnen zeker van buitenaf aangedragen worden. Men houdt in het buitenland Suriname al geruime tijd in de gaten en men dreigt thans ons zelfs op een zwarte lijst voor banken te plaatsen als we niet de juiste maatregelen nemen om het witwassen van illegaal verkregen valuta aan banden te leggen. Nu omzeilt deze regering de officiële en gebruikelijke kanalen en komt met een cambio, SPSB -oplossing. Is het wel een oplossing als er nu reeds zovele vragen over zijn en men op social media al allerlei insinuaties maakt?  Misschien is social media geen goede leidraad maar het geeft wel aan dat iets niet klopt en waar rook is, is natuurlijk ook vuur. Een overheid dient zich juist te beschermen tegen allerlei vormen van illegaliteit en dient vooral te voorkomen dat men ons in het buitenland met de nek gaat aankijken. Als er straks bij de overmakingen van kleine en grote bedragen allerlei obstakels worden opgeworpen door buitenlandse financiële instellingen, heeft men het zelf gezocht. Mensen die thans vreemde en misschien wel oneigenlijke handelingen plegen binnen het financiële gebeuren, zijn gewaarschuwd.

More
articles