`Wij van de Pertjajah Luhur (PL) roepen alle burgers, maatschappelijke groeperingen, vakbonden en werknemersorganisaties op om zich op vrijdag 22 januari 2016 te verzamelen voor het Kantongebouw aan de Grote Combéweg vanaf 09:00 uur ‘s morgens.’ De PL geniet volledige ondersteuning van co-oppositiepartijen NPS en VHP in haar streven om met gebruikmaking van de Terugroepwet, de dissidenten Raymond Sapoen en Chitan uit De Nationale Assemblee (DNA) te wippen. Ook die partijen hebben belang bij een welslagen van de terugroep-actie, want dan worden de ontstane vacatures in het parlement door een NPS’er (Barkat Mohabali) en een VHP’er (Prim Sardjoe) ingevuld.
De drie partijen gingen samen met de nu coalitiepartij BEP, de parlementsverkiezingen van vorig jaar in onder de noemer V7. Na de verkiezing belandden Sapoen en Chitan in het parlement, maar ze gingen hun eigen weg en steunden de coalitie. Het tweetal is ondertussen geroyeerd en zelfs teruggeroepen door de partij. Centraal Hoofdstembureau (CHS) weigert echter mee te gaan met het proces van terugroeping. Daarom heeft de PL samen met NPS, VHP en de kandidaten Mohabali en Sardjoe, een zaak aanhangig gemaakt tegen het CHS. Die zaak wordt morgen om 13.00 uur in behandeling genomen door de rechter. De politieke partijen roepen alle oprechte Surinamers op om zich te begeven naar het gerechtsgebouw aan de Grote Combéweg.
De persdienst van de PL laat in een communiqué weten dat deze zaak een worsteling betreft tussen de rechtstaat en een machtstaat. Aangezien een eerder rechterlijk vonnis de partij al in het gelijk had gesteld terzake de rechtmatigheid van de terugroeping, vindt de PL dat het CHS geen andere keus had dan de twee te vervangen. Door dat te weigeren, zou het instituut voorbij zijn gegaan aan een rechterlijk vonnis. Nu hoopt de oppositie met deze nieuwe zaak via de rechter aan te tonen dat ook het CHS het aan het verkeerde eind had, naast het feit dat het CHS de bevoegdheid mist om een rechterlijk vonnis te beoordelen.
De PL vindt dat de balans tussen de drie machten wordt verstoord, nu met de halstarrige houding van het CHS de wetgevende en de uitvoerende macht enerzijds en de rechterlijke macht anderzijds tegenover elkaar staan.
Ondertussen is de parlementsvoorzitter wachtende op een definitief besluit van het CHS om te weten of zij Sapoen en Chitan moet convoceren voor de eerste vergadering van dit jaar op maandag 25 januari.