DNA moet achterstand inhalen

Een van de dingen waar De Nationale Assemblee (DNA) in 2016 de focus op zal leggen, is het inhalen van de achterstand op het gebied van wetgeving. Dat zei DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons vanochtend tijdens de presentatie van het jaarverslag van DNA. Tijdens de presentatie werd er verteld wat er in 2015 is gedaan en wat er voor 2016 op het programma staat. Het wegwerken van de achterstand met betrekking tot het afhandelen van wetten, is een van die dingen. De achterstand is ontstaan door het afgelopen verkiezingsjaar en het gebrek aan vergaderingen in eind 2014.

Behalve deze afhandeling van wetten en het aandragen van nieuwe wetten, staan er nog meer dingen op het programma. DNA wil onder andere een verdere uitbouw van de connecties en samenwerking met het volk. Er zal een mobiele applicatie komen, waardoor mensen informatie kunnen volgen over onderwerpen, personen of wetten die ze interessant vinden. De website voor de jeugd zal worden uitgebreid en het DNA-journaal zal verder worden ontwikkeld. Het DNA-journaal is in 2015 opgestart en is een korte samenvatting van de vergaderingen van DNA. Ook wil ze gaan kijken hoe ze een verdere invulling kunnen geven aan de bezoeken aan DNA door leerlingen. Op het gebied van begrotingen, willen ze meer transparantie geven. Na elk kwartaal zal er daarom een rapportage verschijnen. Vorig jaar hebben ze daarvoor de eerste stappen gezet. De eerste rapportage van de commissie staatstuitgaven wordt verwacht in februari.

Naast deze vooruitblik op komend jaar, heeft de voorzitter ook een terugblik op het voorgaande jaar laten zien.

Van de 206 uitgeschreven vergaderingen, zijn er aan 170 daarvan gevolg gegeven. Verder zijn er 44 wetten goedgekeurd, waarvan 44 na 30 juni 2015, en zijn er vijf verdragen en overeenkomsten goedgekeurd. Van de 88 huidige personeelsleden, zit 29% in het hoger kader, 22% in het lager kader, 33% in het middenkader en 17% in het topkader. Geerlings-Simons laat daarmee zien dat de deskundigheid de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Verder waren er 192 ombudsgevallen, waarbij het ging om klachten, problemen met bijvoorbeeld processen bij de overheid, hulpverzoeken en een klein aantal positieve bijdragen of reacties. Afgelopen jaar is er ook begonnen met het DNA-journaal, zodat de mensen beter op de hoogte kunnen blijven. Ze zijn al enige tijd bezig met het verbeteren van de informatie- en capaciteitsopbouw. Ze willen de informatie kwalitatief en kwantitatief verbeteren. Ook in 2016 willen ze hiermee verder gaan.

-door Leanne de Munnik-

More
articles