Stijgende wisselkoersen geven cambiohouders kopzorgen

Ook de cambiohouders ervaren de stijgende wisselkoersen als een onwenselijke ontwikkeling. Enkele cambiohouders menen om geen valuta te verkopen aan klanten en hebben graag dat hun deviezen in de kluizen blijven totdat de koers weer stabiel is. Op 18 november hanteerde de Centrale Bank van Suriname een koers van SRD 3,96 per US-dollar, terwijl SRD 4,04 gehanteerd werd per euro. Ruim anderhalve maand daarna is de koers van de US-dollar gestegen naar SRD 4,20 en de koers van de euro naar SRD 5,50. Volgens Remie Bailal, voorzitter van de Cambio-houders, is er aan de verschillende cambio’s gevraagd gewoon deviezen aan de kleine man te verkopen, terwijl grote cliënten tegen een bedrag van SRD 5,15 de US-dollar kunnen aanschaffen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

Bailal vertelt aan De West dat is afgesproken om bij de SPSB de koers omlaag te brengen voor handelaren zodat deze gewoon over de benodigde dollars voor hun onderneming kunnen beschikken. “ We brengen de koers alvast naar SRD 5,15, waarna getracht zal worden deze verder terug te brengen naar SRD 4,90 en SRD 4,80. We moeten ergens beginnen en de richting verder bepalen aan de hand van wat de markt doet.”

Op de vraag als dit niet meehelpt aan de devaluatie daar slechts een klein deel van de bevolking geholpen wordt aan een lagere koers, zegt Bailal dat het bepalen van de koers afhangt van de marktsituatie. Als een ieder meewerkt, kan de koers gaan droppen. “ Het heeft geen zin dat we naar een hoge koers gaan zoeken, omdat als dat gebeurt de prijzen van de goederen tegelijkertijd omhoog gaan. Dat is niet goed voor de economie. Ik heb wel sterk het geloof dat de koers verder kan droppen. Het is ook van belang dat bedrijven `nee’ zeggen tegen een hoge koers bij het handelen. Als je blijft kopen, gaat de koers omhoog”, legt Bailal uit.

door Ivan Summerville

More
articles