Zika-virus steekt kop op in Guyana

Het eerste geval van het gevreesde Zika virus heeft zich voorgedaan in Guyana. Dat zei de Guyaanse minister van Volksgezondheid dr. George Norton gistermiddag tegen de Nationale Assemblee van Guyana. Norton legde uit dat het virus is ontdekt door het Caribbean Public Health Agency (CARPHA) in Trinidad en Tobago. Het virus was ontdekt in een bloedmonster dat vanuit Guyana naar het bureau was gestuurd. Norton gaf aan dat het ministerie van Volksgezondheid hierover geïnformeerd was op 12 januari.

CARPHA had aangegeven dat het bloed afkomstig was van een 27-jarige vrouw uit Guyana. Er waren symptomen van koorts, uitslag en pijn. Zika is een ziekte die wordt overgebracht door muggen die besmet zijn met het Zika-virus. De symptomen van het virus kunnen zich voordoen tot ongeveer twaalf dagen na de beet, en bestaan uit een milde vorm van koorts, uitslag, hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn en zwak zijn. Hoewel één op de vier mensen de symptomen vertoont na een beet, gaat het bij de meeste personen om een milde vorm van de ziekte.

Ondertussen was de Guyaanse Nationale Assemblee ook geïnformeerd over de verviervoudigde toename van buikgriep (gastro enteritus) in Baramita. De regionale gezondheidsinstanties hadden op 4 januari het ministerie geïnformeerd over het uitbreken van de bacteriële infectie onder mensen in Baramita en omliggende gebieden. Volgens Norton is het aantal gevallen in december 2015 gestegen met 50 geregistreerde personen. Dit is meer dan vier keer zo veel dan de twaalf gevallen die zich eerder per maand voor deden in de afgelopen tijd. In januari zijn er tot nu toe 31 gevallen geregistreerd. De symptomen van buikgriep zijn waterige diarree en braken. Sommige personen kunnen ook last hebben van maagpijn, krampen, koorts, misselijkheid en hoofdpijn.

More
articles