Staatsschuld blijft maar stijgen

Buitenlandse schuld fors toegenomen

De totale staatsschuld is eind november ten opzichte van een maand eerder met ruim SRD 800 miljoen gestegen tot SRD 8.3 miljard. In een in december uitgekomen krantenbericht van De West was aangegeven dat de totale staatsschuld per eind oktober was aangezwollen tot SRD 8.4 miljard. Het Bureau voor de Staatsschuld heeft haar data uit deze periode echter gereviseerd, nadat er correcties zijn gepleegd. Deze data tonen aan dat de totale staatsschuld eind oktober ruim SRD 7.5 miljard bedroeg. Helaas toont de data van de maand november aan dat de staatsschuld van ons land binnen twee maanden (ten opzichte van september 2015) met ongeveer SRD 1 miljard is toegenomen. In eerder uitgebrachte statistieken presenteerde het Bureau voor de Staatsschuld namelijk dat de wisselkoers van oktober SRD 4.04 bedroeg. Dit is gereviseerd naar SRD 3.35.

In november is de wisselkoers wel aangepast naar SRD 4.04. Daardoor zit het overgrote deel (ruim 95%) van de stijging in de buitenlandse schuld. Vanwege de devaluatie van de SRD in november is de US-dollar koers gestegen, waardoor de buitenlandse schuld (welke in US-dollars gewaardeerd wordt) ook fors is uitgevallen. De wisselkoers van het Bureau voor de Staatsschuld was in november 4.04, terwijl dit in oktober 3.35 was. Met een wisselkoers die alsmaar blijft stijgen, is de vraag hoelang de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de omrekenkoers van US$1=SRD 4.04 kan vasthouden, aangezien de Amerikaanse munt op straat al een wisselkoers van boven de SRD 5 noteert.

De totale binnenlandse schuld is in november met SRD 44 miljoen gestegen ten opzichte van een maand eerder. Deze stijging zit onder andere in de schuld aan de algemene banken (19%), schuld aan de rest van de particuliere sector (43%) en niet opgenomen gecommitteerde leningen (36%). De schuld aan de CBvS is, ten opzichte van een maand eerder, vrijwel gelijk gebleven. Dit toont aan dat de CBvS in de periode na september minder heeft geïntervenieerd.

Sinds mei 2015 is de schuld aan de CBvS significant gestegen. Deze bedroeg in mei nog SRD 716 miljoen, in juli was hij al met SRD 268 miljoen gestegen naar SRD 984 miljoen. De meest significante stijging heeft echter in september plaatsgevonden, toen de schuld aan de CBvS van SRD 1.469 miljoen steeg naar SRD 2.498 miljoen. Een stijging van ruim 1 miljard SRD. Ten opzichte van mei 2015 is de schuld aan de CBvS met ruim 349% gestegen.

More
articles