TOENEMENDE ARMOEDE IS MERKBAAR

Armoede heeft generaties lang een negatieve werking op een samenleving en ze moet aangepakt worden. Mensen die in armoede leven, kinderen en jongeren die in armoede opgroeien, kunnen meestal niet goed functioneren binnen een maatschappij. Voor kinderen en jongeren betekent dat vaak dat ze schoolachterstand oplopen, zelfs niet naar school gaan (omdat ze niet genoeg geld hebben) en gezondheidsproblemen ondervinden (zowel fysiek als psychisch). Dit betekent, dat als in een gezin bijna nooit geld is voor eten of gezondheidszorg, de gezinsleden hier vrijwel altijd onder lijden. Doordat de kinderen van het gezin niet voldoende kunnen presteren op school, zal de armoede van de ene generatie overgaan op de andere.

De laatste tijd is mij iets opgevallen in de binnenstad van Paramaribo. Thans zijn er veel minderjarigen die gewoon naar je toelopen, om te vragen of je iets voor ze hebt, want ze hebben honger. Mij is het nu al vier keer overkomen en een paar keer heb ik zelfs jongetjes gezien die door de binnenstad lopen op blote voeten. Dat Suriname al jaren een zwervers/junkies problematiek heeft, is geen nieuws. Maar dat er nu zelfs minderjarigen door de binnenstad dwalen, en mensen bedelen om een stuk brood, geeft wel aan, hoe ver wij zijn weggezakt.

Woensdagmiddag parkeerde ik aan de Stoelmansstraat en ineens stond een jongen van nog geen twaalf jaar naast mijn auto, en tikte op de passagiersruit. Ik deed mijn ruit half open en hij vroeg heel beleefd of ik iets te eten bij me had, jammer genoeg had ik dat niet, dus ik graaide in de auto naar wat kleingeld. Mijn hart bloedde op dat moment bij het zien van hoe ondervoed en vuil deze jongen eruit zag, en gelijk spookte tientallen beelden van andere kinderen die net zoals hij, onder deze leefomstandigheden, worden groot gebracht door mijn hoofd. Deze kinderen proberen thans te overleven, en bedelen is hun eerste optie. Als dat niet voldoende oplevert, zullen deze kinderen overgaan tot extreme handelingen. Al zouden zij willen werken, niemand neemt een minderjarige aan voor een bijbaantje. Het gevoel van honger en armoede draagt eraan bij, dat men geneigd zal zijn om te stelen, mensen te beroven en of zich te gaan verdiepen in andere criminele activiteiten. Dit, omdat zij sneller aan wat geld willen komen, want thuis zijn de overlevingskansen kleiner, dan wanneer zij op straat zelf proberen te overleven.

`Bouterse meer bezig met bestrijding armoedesymptomen’, aldus een kop van een artikel vorige week in een van onze edities. “Bouterse doet nog steeds niets anders dan het volk misleiden”, gaf parlementariër Mahinder Jogi (VHP) als reactie op de oudejaarsrede van de president. Dat Jogi gelijk heeft, valt moeilijk te ontkennen. Jogi heeft de oudejaarsrede van Bouterse geanalyseerd. Jogi stelde uitvoerig vragen over diversificatie van de economie, toerismesector en de landbouwsector. Volgens de VHP-parlementariër is de regering totaal niet aan het bezuinigen, maar gaat gewoon door met haar verspillingsgedrag zonder erop te letten of de inkomsten het toelaten. Het project Naschoolse Opvang (NSO) is hier duidelijk een voorbeeld van, de regering begrijpt nog steeds niet dat er eerst verdiensten moeten zijn voordat er uitgegeven kan worden. NSO wordt herstart, maar er is nooit een evaluatie gepresenteerd in het parlement. Hoe kan je dan zeggen dat je bezuinigt en dat je op de centen gaat letten? Door mensen hun stroom- en waterrekening te betalen, bestrijd je ook geen armoede, maar je bestrijdt slechts de symptomen van armoede. Waar is je plan om armoede te bestrijden?

Armoede kan je bestrijden door primair werkgelegenheid te creëren, huisvesting te verbeteren, rechtvaardige overheidssteun en subsidie voor behoeftige te bewerkstelligen. Arme mensen hebben namelijk met meer te kampen dan armoede alleen. Zij krijgen geen gelijke kansen op onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg. Veel politici beloofden voor de verkiezingen van alles om zogenaamd armoedebestrijding aan te pakken. Alle punten werden opgenoemd en uitgewerkt. Maar tot nu toe lijkt het alleen alsof het volk van Suriname verder verpaupert. Het is niet meer wat men voorheen zei, alleen de rijken worden rijker, nu is het de rijken proberen te overleven, de mensen met politieke posities vullen hun zakken en het arme volk crepeert.

R.S.B.

More
articles