Justitia Pietas Fides MMCMLVIII

– Circling. De NDP is niet anders bezig dan het fenomeen ‘circling the wagons’ toe te passen en te wachten, wat allemaal komen gaat. Deden de landhongerige emigranten ook ter bescherming in het nieuwe land Amerika, als er gevreesd werd voor een inheems indiaanse aanval op het naar ‘het westen’ trekkende konvooi. Wirth eindelijk op het zo gewilde niveau bij de belastingdienst. ‘Pensionada neef’ Voigt terug in de absolute top van de SLM. Rabindernath door middel van gekunstelde stafcriminalisering, bij de EBS in-/bijgelegd. Links en rechts vallen tegelijkertijd spaanders. Muringen/Currie bij Telesur en Henshuys cum suis bij de SLM. Parastataal diagonaal aan de ratio, worden zaken uitgevoerd. Ontheffingen en dan inflatoire ingewijde (op-)heffingen. Het kan gewoon allemaal niet op.

– Wandeling. Op de vroege zaterdagmorgen wandeling door Paramaribo? Wat een ramp, als men het allemaal in geen tijden heeft gedaan. Voorbeeld…? Van de Steenbakkerijstraat tot aan de Zwart & Hovenbrugstraat, over de Domineestraat en onder het balkon door van voormalig ‘Bigi Kersten…’, niet minder dan zes zwervers en bedelaars geteld. Overal volle vuilnisbakken en restant etenswaren op het door de Chinese eigenaren van het warenhuis geëffende trottoir. Toerist- en burgervriendelijk allemaal.

– Inpakken. Diverse ‘celshops’ bezocht om batterijen en prijzen voor de GSM te vergelijken. Bij de Chinees verdacht inferieur aanbod. Bij de meer standvastige handelaar loopt de voorraad helaas ten einde, maar wel tegen de oude prijs een laatste te krijgen. Opvallende opmerking, dat de filialen worden gesloten en stockitems tegen afbraakprijzen naar de hoofdwinkel overkomen. Wanneer er nu al een koers van SRD5,– voor een US-dollar wordt gequoteerd, is er geen andere keuze overgelaten. De winkels zitten vol Brazilianen, Chinezen, Frans- en Brits Guyanezen die hun slag nog effe komen slaan. Bij bepaalde opticiens, een vergelijkbaar verhaal. De Surinamer die 45 % armer werd gemaakt, in een paar weken tijd, hoeft niet te denken mee te kunnen doen. Het is gebeurd.

– Universiteit. Op de Universiteit van Suriname moet er vrijdagmiddag jl. een bijenkomst van wetenschappers zijn geëindigd, met ongehoord slechte conclusies over wat er economisch werkelijk met Suriname staat te gebeuren. Men mag het hart gewis vasthouden, want er is geen pasklaar antwoord meer of enig aanneembare oplossing in het verschiet. Van een fragiele situatie naar politieke verlamming…!? Dat is wat zal overblijven.

– Populist. Inderdaad van populistische toezeggingen, gaat men nu bidden en smeken om ‘solidariteit’. Volgende week wordt het nog mooier, dan al eerder werd gedacht, verwacht of meegemaakt. Chitan en Sapoen mogen onder de meest gunstige verwachtingen, eindelijk het veld ruimen als te zijn verraderlijke sujetten in de hedendaagse ‘poli poli’. Als men zo naar de twee kijkt en hen aanhoort, weten ze exact wat er staat te gebeuren. Er is niet langer houvast, laat staan de allang vertrokken achterban. Ook Breeveld begint zich meer verstandelijk te roeren en geeft aan dat ‘het staatshoofd’ er beter aan doet om de krankzinnige en rariteiten waterdeal met discutabele Nederlanders uit een nog waziger bedrijfsformatie in Zwitserland, per ommegaand terug te draaien.

– Cijfers. Er klopt geen Zika-hol van de cijfers die ‘de staat’ weet te produceren, ter zake het Dengue en Chicungunya gelijkende virus, dat Suriname teistert en aanhoudend huis houdt! Welke cijfers hanteert men? Inderdaad die van het AZP. En die van het RKZ en Diaconessenhuis dan? Of van de particuliere labo’s? In ieder geval, zijn er nu al geluiden, dat er geen reagentia meer is om de Zika bij patiënten te bevestigen of ontkennen. ‘Uitzieken maar…’, zegt ook een huisarts. Zo gaat dat tegenwoordig lieve burgers van Suriname en in het bijzonder die van Paramaribo – Noord! Repeterend en al onder Bouterse – II…, ‘korsu e go nak yu!’.

– Fraude. De zaken van de Energiebedrijven Suriname en de gedetecteerde corruptie daarbinnen gepleegd, worden door middel van gerechtelijk vooronderzoek verder uitgesponnen. Ook is er een vraag om Pollack in Commewijne onder een vergrootglas te zetten en de door hem beheerde stichtingen daarin mee te nemen.

– Vriesdelaan. Zoveelste beroving, nu weer beschoten en ook werd daar een bezoekende stagiaire niet zolang geleden versleept en verkracht. Een historische Oranjetuin die de naam begraafplaats absoluut niet waardig meer is…, biedt plek en beschutting aan de zware zwerverscriminaliteit. Terreinen aan overzijde die niet worden onderhouden, doen gezapig mee aan de vluchtroute van aanwezige en overactieve misdaad. In niet geringe mate overgewaaid, uit heersende laksheid binnen een psychiatrisch ziekencentrum. Arronstraat #118 vertegenwoordigt het allergrootste voorbeeld en aandeel van voortgestuwde smeerlapperij. Een insecten- en ongedierte imperium wordt daar knap gedurig onderhouden. Ontken ook dat aan megalomane gedraging en ignorantie nog maar eens. En dat allemaal aan bewuste gevaarzetting, midden in de binnenstad. Ook herhaalde klacht bij objecteigenaar, de politie en/of buurtmanager, schijnt geen resultaat meer te willen sorteren. Abjecte gedraging neemt daarbij gedegen over.

– Google Alert Suriname. Een voor zichzelf sprekende documentaire over Suriname is op het Internet geplekt met een Google Alert op 09.01.2016. Digging into Suriname’s Massive and Corrupt Gold Industry – Gold is everywhere in Suriname, and the effects of its mining seep into all aspects of society, from the political powers to what the locals wear on their … http://www.vice.com/video/digging-into-surinames-massive-gold-industry Goud, corruptie en prostitutie.

– ‘Ya can run, but …! Allemaal krijgen ze een beurt. Is het niet vandaag dan is het morgen wel. Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán, de meest gezochte drugscrimineel in Mexico, is in de nacht van vrijdag op zaterdag in de havenstad Mazatlán aangehouden. De woordvoerder van de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft berichten daarover in de media bevestigd. Guzmán is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad “Forbes”. Guzmán zou zijn opgepakt in een hotel in de stad Mazatlán in de noordwestelijke deelstaat Sinaloa. Who’s next!?
http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/buitenland/24974342/__Dit_is_El_Chapo_na_zijn_aanhouding__.html

– Lastig. Nu Nederland het halfjaarlijkse voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, zal staatshoofd Willem-Alexander meer dan gewoonlijk te maken krijgen met Europese samenwerking en met Europa als politieke machtsmachine. Dat blijkt een ingewikkeld dossier.

– Bieden. Als je wat te bieden hebt, gaat dat wel als volgt. Bij de Nederlandse handelsmissie die zondag naar Cuba vertrekt, hebben zich 77 bedrijven, organisaties en culturele gezelschappen aangesloten. Daaronder zijn multinationals als Philips, Heineken en Unilever, maar ook vertegenwoordigers van het Haagse Residentieorkest, het Wereld Natuur Fonds en Feyenoord. De eredivisieclub verzorgt al enkele jaren een straatvoetbalproject op het eiland. De missie wordt geleid door minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Justitia Pietas Fides MMCMLVIII

More
articles