In februari begint het legseizoen van de zeeschildpadden weer. Het stropen van deze dieren en het stropen van de eieren voor consumptie gebeurt nog steeds, waardoor de dieren met uitsterven worden bedreigd. Daarom wordt er per 1 februari gestart met een project, dat ervoor moet zorgen dat de populatie niet alleen behouden blijft, maar dat ook het stropen stopt. Het project zal uitgevoerd worden door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB) in samenwerking met WWF-Guianas. Dit geeft de coördinator van de WWF-Guianas, Karin Bilo, te kennen. Het samenwerkingscontract werd in december 2015 getekend voor drie jaar. Met de samenwerking gaat een bedrag gepaard van USD 240.000. Bilo zegt, dat er binnen deze periode een tijdsplan wordt gemaakt, waarin trainingen verzorgd zullen worden aan de mensen, die in het veld worden ingezet. Zij zullen in kaart brengen, hoeveel eieren er worden gelegd en of de populatie toeneemt of afneemt. Dit in samenwerking met de politie-eenheid en de kustwacht.
De stranden waar het project uitgevoerd wordt, zijn Galibi en Braamspunt, omdat dit de stranden zijn waar de zeeschildpadden al jaren hun eieren leggen. Het WWF- Guianas heeft cijfers van het vorig seizoen vrijgegeven, waaruit blijkt dat er 16.633 eieren zijn onderschept door een politie-eenheid. Dit zijn ongeveer 166 nesten. In één nest zitten ongeveer 100 eieren. Dit jaar willen de partijen fondsen proberen te werven, zodat ze in het tweede en derde jaar de plannen kunnen uitbreiden.
Los van het project, voert WWF-Guianas ook haar eigen activiteiten uit, waarbij zij de mensen ervan bewust wil maken geen zeeschildpadeieren te eten. WWF-Guianas wijst er ook dat mensen zich schuldig maken aan een misdrijf als zij dit toch doen; het eten van schildpadeieren is namelijk strafbaar. Vorig jaar heeft de WWF-Guianas een bewustwordingscampagne gevoerd, waarbij bekende Surinamers werden ingezet om in een reclamespotje de boodschap ‘Ik eet geen krapé eieren’ te verkondigen. Dit jaar zal WWF-Guianas ook naar verschillende scholen toegaan om hen te betrekken bij het behoud van de zeeschildpadden.
door Kimberley Fräser