JusPol kapt met corruptie en favoritisme

Minister Jennifer van Dijk – Silos van Justitie en Politie (JusPol) maakt zich sterk om dit jaar corruptie en favoritisme in alle facetten in te dammen. Ze noemt dat een grote uitdaging in het nieuwe jaar. Van Dijk-Silos deed de uitspraak tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van JusPol in de Congreshal. Van Dijk-Silos is al vijf maanden bewindsvrouw bij JusPol en heeft in die periode nogal wat zaken geëvalueerd. Gelet op de constatering van bepaalde onregelmatigheden, zegt ze teleurgesteld te zijn. Ze kan maar niet uitgepraat raken over de corruptiezaken waarop ze is gestuit. De minister haastte zich daarbij om te zeggen dat ze blij is dat het gros van de afdelingen bij JusPol niet corrupt is. “Voor wat de mensen betreft die handelingen tegen de wet plegen, zijn er gevolgen. Er zullen maatregelen getroffen worden nadat er een strategisch actieplan is samengesteld dat ook uitgevoerd wordt.” De minister gaf tijdens haar toespraak aan dat ze een hekel heeft aan leugens en bedriegerij. Voor wat dat betreft, wil ze een genadeloos beleid voeren. Daarom zal volgens haar iedereen die zich schuldig maakt hieraan, onherroepelijk bedankt worden.

“Weg, weg, weg!”, aldus Van Dijk-Silos.

Het is haar opgevallen dat er terechte bevorderingen en benoemingen zijn die achter zijn gehouden. Ook daarvoor zal de minister opkomen, omdat dit volgens haar allemaal met favoritisme te maken heeft. Een ander deel dat ook met favoritisme te maken heeft, is de verkeerde indeling van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO).

Volgens de minister is er voor wat FISO betreft, gefraudeerd. “Er zijn mensen die onterecht niet de juiste toepassing hebben gekregen, terwijl er ook mensen zijn die onterecht veel meer geld hebben gehad. Als er genoeg bewijzen zijn van mensen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, staan ze op straat.” Een goede manager staan boven alles en heeft oog voor een goede organisatie meent de bewindsvrouw. Dit kan er toe leiden dat mensen de juiste beloning krijgen en natuurlijk ook rechtszekerheid hebben.

door Ivan Summerville

More
articles