Justitia Pietas Fides MMCMLVI

– EBS-correcties? Men kan er geen pijl op afvuren. In 2015 werd aan de aspirant-klanten van de EBS voorgehouden, dat aansluitkosten geheel zouden zijn geëvaporeerd. Ook kwamen de verhalen over extravoorzieningen die redelijker gecategoriseerd zouden worden. Maar toen kwam daar de lumineuze meneer uit Brabant die zei, dat er een abonnementsberekening voor de speciale voorzieningen, in de maak zou zijn? Hopla, daar gingen/gaan we weer. En dan in 2016 komt een van die rijkeluiszoontjes uit Brabant, ook alweer aan de samenleving vertellen, dat men toch zal moeten opdraaien voor kosten van de straatpaal naar het te verlichten of van energie te voorzien objectgebeuren. En dat kan nou net niet. Belofte maakt schuld. Want nu heeft men mensen en kandidaat-cliënten, ook uit de bedrijfssector die erop gerekend hadden/hebben, in het geheel van aansluitingskosten te zijn verschoond. Maar nu komt men weer —vanonder de Moerdijk— met iets anders aan spoken uit de EBS catacomben. Geen pijl op af te schieten. De ene dag is het ‘dit’ en de andere dag is het weer ‘dat’. Net als de dode mus die er niet op berekend was, dat er ernstiger hoogspanning op de lijn was getrokken. Met die dooie mus maakt de EBS de volgende en fatale fout, binnen deze samenleving. Als het vroeger al niet was, dat men goudgeld in valuta moest betalen voor een aansluiting of men de eigendom van een zelfgekochte trafo opeiste, is het nu weer wat anders om te verzinnen en plukken. Geen pijl op te trekken, met die elitaire figuren uit Brabant. Ze willen al niet naast ‘arme medeburgers’ zitten of parkeren…, laat staan ze een voorspelbaar beleid willen/kunnen aantonen. Het is wat, hor! Maar er is licht in de tunnel…, toch? Dat belooft die ene Marcel. Met zijn nieuwe baas, de rechtstreekse ‘speri’ en al die andere (…), niet gecriminaliseerde stafleden. Lichtbundels zullen flitsen, tot in de portemonnee, in de puti van de nieuwe en/of aspirant-cliënten. Anders mag men gewoon weer wegblijven…, Beta! Abonnementen, aansluitings- en/of voorzieningskosten…! Je wordt er echt niet goed van…, wat men dezer dagen allemaal weer weet te bedenken en uit de hoge hoed schijnt te kunnen toveren.

– “16”. ‘Sweet sixteen…’ en je wordt volgens een nieuw elan, lid van de VHP. De eerste nationale stappen om mee te denken en werkelijk mee te beslissen. Voldoende organen zal de partij creëren, zodat ieder Surinamer zich daar thuis mag gaan gevoelen. Ala sma!

– Strafblad. Zou in SU geen belemmering mogen zijn of vormen, voor benoeming in hogere staatsfuncties. Bij bepaalde mensen vanzelfsprekend niet. Zij die heel laag bij de grond te houden morele waarden en normen moeten blijven voeden/koesteren. De eigen positie(-s) in ogenschouw genomen/nemend en die dan daarmee beleidsmatig niet in gevaar hoeven brengen. Is sinds 1980 al zo. Of niet dan!? Yes.

– 43. Niet minder dan 43 paspoorten werden in een afgezonken kluis aangetroffen. Chinees/Braziliaans/Dominicaans of gewoon ‘grat hari’ Surinaams? Burger of dienstpaspoorten. De mensen van de forensische afdelingen bij het Korps Politie Suriname, komen wel met een afdoend antwoord. Net als met de conclusies van de duobrand in het gebouw van de Vreemdelingendienst aan de Mr Dr J.C. de Mirandastraat. Geheimzinnigheid? Zal ook daar weer ophouden, enig bestaansrecht op te bouwen.

– Brutaal. De vrijpostigheid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om de “Terugroep Wet” te toetsen aan de Chitan/Sapoen problematiek, zal door middel van een spoedeisend kort geding worden afgestraft. Let op! CHS mat zich de vrijheid aan om een zaak die al door de kantonrechter ‘in gerede’ was gebracht, alsnog te toetsen en speculatief te bepalen, dat Chitan & Sapoen de fractie van Pertjajah Luhur fysiek ‘niet’ hadden verlaten en dus nog assembleelid mochten en mogen blijven/zijn? Soms mag men ook gerede denken en terdege aannemen, dat bepaalde lieden niet op de juiste plek hebben geslapen en door rabiate ratten werden aangevallen, gebeten of minstens viraal aangestuurd.

– Baskiet. De Centrale Bank van Suriname gelooft niet in de ‘valuta baskietoptie’. Noch die van het IMF, noch die van wie ook aan lumineuzer gedachtevormer. Nonsensualis!

– Kwetsuur. Een vrachttrekker, wederom overbelast met boomstammen ofwel rondhout kantelt op de Maarten Luther Kingweg. Men ruimt de zaken snel op en nog wel voordat de politie een blik op de situatie en calamiteit kan werpen. Hoe lang nog en men kan wel verzekerd aanmelden, dat er fatale kwetsuren hebben plaatsgevonden. Kwestie van tijd. In tegenstelling tot wat een vogel uit de houtunie bazelt, moeten de gevaarten met boomstammen van de openbare wegen worden geplukt en het gewonnen hout over de grote rivieren, door middel van pontongebruik worden vervoerd. Het wegvak Zanderij – Pikin Saron wordt door de houtunionisten onderhouden en de rest van de wegen en bruggen mogen dan aan barrels worden gereden? Omdat men bang is zaagmolens in het binnenland te exploiteren? Weg van de minste weerstand? ‘Get a life maaaanh…, Sultaan!’.

– Stichting. De voorzitter van een stichting in Commewijne, zou ook de districtcommissaris zijn. Mensen klagen, dat er gelden zijn afgenomen en in de belangenverstrengeling rond ‘Mon Tresor-terreinen’ zijn terechtgekomen. Er hangt een verdacht luchtje. Nog net geen lijkengeurtje, maar ook geen vluchtige parfum-smeri.

– 08 December 1982. Gaat het proces tegen verdachten van gepleegde moord en uitlokkers van die moorden, uiteindelijk toch door? Lijkt er veel op, nu het Openbaar Ministerie zich bewogen heeft richting aanvraag bij de Krijgsraad van een datum voor continuering van het op wonderlijke wijze geschorste maar wel lopende megastrafproces.

– ZIKA. Gebeurt er nog wat substantieels of moet de patiënt…, in vrijwel elke straat van Paramaribo heeft men ze te tellen, gewoon uitzieken en zichzelf kapot jeuken. Een halfslachtige benadering van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, is wel weer geconstateerd. Anders dan bij de bestrijding van het Dengue- en Chikungunya-virus of daaruit voortspoedende epidemie, lijkt men compleet ingedut. Bij Zika is men geheel aan de nukken en weerstanden van hele volkwijken overgeleverd.

– ‘Back tracking’. Die dingen zouden overal in het land en de grensgebieden worden ontmanteld. Nu mogen ze toch weer gaan knoeien aan de Sarakreek. Hebben het over de illegale Skalians die het stuwmeer omwoelden en nu met concessievergunningen worden beloond/begunstigd. Hoe geloofwaardig is Bouterse – II nog. Stilte voor de storm? Iedereen zwijgt als het graf. ‘Dompig, Poki, Finisie, Asabina, ala sma gwe go sribi…, joh’.

– Droga. De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. uit ‘s-Gravenzande is niet de enige grote speler in de omvangrijke drugshandel waar de Nederlandse justitie momenteel onderzoek naar doet. Ook de Schiedammers Henk E. (63) en René F. (47) worden door het Openbaar Ministerie (OM) als kopstukken beschouwd. E. betwist dat echter. Hij zegt te weten dat de douanier, die in de drugsscene de bijnaam ‘zebra’ genoot, al jaren containers met daarin grote partijen drugs doorliet en zodoende een enorm vermogen moet hebben opgestreken. E. verklaart tevens pas in een laat stadium door F. bij douanier Gerrit G. te zijn geïntroduceerd. Uit dossierstukken wordt duidelijk dat de douanier 7,5 procent van de opbrengst van elke doorgesluisde lading drugs ontving. De straatwaarde van 100 kilo cocaïne ligt rond de 3 miljoen euro. De advocaat van Gerrit G. zegt dat zijn cliënt door René F. onder bedreiging met een vuurwapen werd gedwongen mee te werken aan de drugstransporten. Desondanks leefde hij goed van de grote sommen geld die hij opstreek. G. liet niet alleen een kapitale villa bouwen, ook had hij op Curaçao een woning en genoot hij er met zijn vrouw en dochter van luxueuze vakanties. Bij zijn aanhouding werd thuis in de gang een boodschappentas met ruim 1,5 miljoen euro aan contanten aangetroffen. Justitie stelt dat Schiedammer Jimmy R. – de oudste zoon van Henk E. – verantwoordelijk is voor een liquidatiepoging op René F. in maart vorig jaar. R. beweert op zijn beurt uit noodweer te hebben gehandeld toen hij F. in zijn buik en arm schoot. De van omvangrijke drugshandel verdachte René F. (47) uit Schiedam heeft gezegd opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van de vermoedelijke drugssmokkelaar Dennis van de B. (45) uit Berkel en Rodenrijs. Dat beweert Schiedammer Jimmy R. (41) die door justitie wordt verdacht van een moordpoging op diezelfde René F. De twee mannen hadden ruzie over een in beslag genomen partij wiet. René F. wilde daarvoor 70.000 euro van R. hebben.
Uit één van de dossierstukken blijkt dat R. bij de politie heeft verklaard, dat F. dreigend tegen hem pochte achter de liquidatie van Dennis van den B. te zitten. De Berkelaar…, met wie hij bevriend zou zijn geweest, zou dood moeten omdat hij de handel en wandel van F. naar buiten wilde brengen. Bij vergissing werd niet Van den B. maar Rob Zweekhorst, die bij hem in de buurt woonde, op 1 januari 2014 doodgeschoten. F. is in Argentinie aangehouden en wordt uitgeleverd. De 47-jarige Schiedammer René F., die door Interpol werd gezocht in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij de invoer van 3000 kilo cocaïne, is in Argentinië aangehouden. Zijn advocaat mr. Ed Manders heeft dat dinsdagochtend bevestigd. Wordt vervolgd!
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4219074/2016/01/05/Schiedammer-gepakt-in-Argentinie-voor-cokesmokkel.dhtml

– Dreiging. Er zou vanuit Suriname naar Guyana met een “597” zijn gebeld, door een verdachte van moord die ook nog telefonisch zwaarlijvige bedreigingen uit. Google alert, meldde het volgende: http://www.kaieteurnewsonline.com/2016/01/07/mon-repos-fatal-stabbing-suspect-calls-relative-from-suriname-coded-number-threatens-to-come-for-her/

– EU. Nederland voorzitter van EU in 2016. Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 is Nederland voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie (EU). De Nederlandse inzet bij het voorzitterschap is: een EU die groei en banen schept door innovatie en een EU die haar burgers centraal stelt. Wat doet een voorzitter van de EU? De taak van de EU-voorzitter is vooral om te bemiddelen en compromissen te smeden tussen de 28 EU-landen. En tussen de Europese instellingen, zoals de Raad van Ministers, Europese Commissie en Europees Parlement. De voorzitter is verantwoordelijk voor de agenda van de Raad van de EU en leidt alle vergaderingen. De vakministers zullen de Europese bijeenkomsten met hun collega’s voorzitten. De vergaderingen van Europese regeringsleiders hebben hun eigen vaste voorzitter. Dit geldt ook voor de ministers van Buitenlandse Zaken. De EU-voorzitter zit deze vergaderingen dus niet voor. Het voorzitterschap van de EU wisselt elk half jaar. Elke lidstaat is een keer voorzitter van de EU. Voor Nederland zal het de 12e keer worden. Het vorige Nederlandse EU-voorzitterschap was in 2004. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/inhoud/nederland-voorzitter-van-eu-in-2016

Justitia Pietas Fides MMCMLVI

More
articles