Tankend publiek krijgt kosteloze gezondheidscheck-up

Wie de komende dagen gaat tanken, kan gelijk gebruik maken van de gelegenheid om even een gezondheidscheck te doen. Op het terrein van SOL Maagdenstraat, SOL Tourtonnelaan en Gowtu Coesewijnestraat, kan de bevolking van 16 t/m 22 december kosteloos de bloeddruk of het suikergehalte laten meten.

Het kosteloos laten screenen van de bloeddruk en bloedsuiker is onderdeel van de vaatcampagne Mek’ a brudu lon van de Intermed Bedrijvengroep (Mylab, Intermed Caribe, Pharmport, Diabetre, Diapura en MDC) waarvan de kick-off plaatsvond bij Huize Majella. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het belang van gezonde bloedvaten en de invloed die aandoeningen zoals diabetes, hypertensie en een hoog cholesterolgehalte daarop kunnen hebben.

Een slecht gereguleerde bloeddruk en/of bloedsuiker kan leiden tot beschadigde bloedvaten. Daardoor kunnen vetten, die zich in het bloed bevinden, gemakkelijker vastkleven aan de wanden van de bloedvaten, met als gevolg dat deze gaan vernauwen.

Bloedvatvernauwing kan dan weer resulteren in onder andere nierinsufficiëntie (met als gevolg dialyse), perifeer vaatlijden (kramp in de kuiten of etalagebenen) en neuropathie (aantasting van de zenuwen, met als gevolg amputatie van ledematen).

Atje Bergsma, business unit manager van DiaBetre, is erg tevreden over de eerste dag van de screening bij de servicestations. SOL Tourtonnelaan beet de spits af. Opmerkelijk vindt zij het, dat van de ruim 60 bezoekers het merendeel uit mannen bestond. “De mensen krijgen waar nodig gelijk informatie over vaataandoeningen die gelinkt zijn aan een hoog bloedsuikergehalte en hoge bloeddruk. Tot nu toe hebben we niet heel veel hoge waarden gekregen. Van het aantal bezoekers dat gemeten is, heeft 20% een hoge bloeddrukwaarde, waarvan één met een hee1 hoge bloedsuikerwaarde”, blikt zij terug op de eerste dag.

Volgens Gwendeline de Brug, customer relations technician van Intermed Caribe, wordt met deze activiteit beoogd de mensen bewust te maken van het op tijd en regelmatig meten van je bloeddruk, je bloedsuiker en je cholesterol. Ze is blij te merken dat mensen oprecht geïnteresseerd en enthousiast zijn. “Wij geven ze mee wat het belang is van vaatgerelateerde functies, zoals bloeddruk en bloedsuiker.”

Het publiek zal voor de kosteloze bloeddruk- en bloedsuikermeting ook op vrijdag 18 december en dinsdag 22 december terecht kunnen bij SOL Tourtonnelaan. Zaterdag 19 december is Gowtu Coesewijnestraat aan de beurt. Vandaag en maandag 21 december staat het team paraat bij SOL Maagdenstraat. Gedurende de vaatcampagne wordt niet alleen de nadruk gelegd op screening en preventie, maar ook op behandeling en monitoring.

More
articles