EXTRA SRD 2 MILJARD STAATSSCHULD DOOR MANDRAAK DE TOVENAAR

Dat onze samenleving binnen twee maanden is opgezadeld met SRD 2 miljard extra aan staatsschuld, mag gerust op het conto geschreven worden van een regeringsleider wiens voornaamste referentiekader Machiavelli, The Godfather en A few Good Men is. Uiteraard zal ook – wat deze financiële leleku betreft – aan het leitmotiv van de nieuwe televisieserie `Neks no Fouterse’ worden vastgehouden, namelijk a-no-mi, Pistool Paultje en Roy hebben geschoten, het was Mandraak de Tovenaar. Wat voor een ieder een macro-economische abracadabra is, is hoe een regiem het presteert om in vijf jaren van gunstige economische conjunctuur, de staatsschuld met SRD 5 miljard te doen oplopen en ondanks miljarden aan meer inkomsten over deze periode, veel hogere uitgaven te hebben dan inkomsten. Eind 2010 bedroegen de staatsinkomsten SRD 2,6 miljard en de uitgaven SRD 3 miljard, in bijvoorbeeld 2014 ging het om respectieve bedragen van SRD 3,8 miljard en SRD 4,6 miljard. De hamvraag is dan ook: Pe a moni de? De antwoorden moeten in krabita anu nanga langa finga, zware verspilling en corruptie, worden gezocht. Wat zeker ook een factor is geweest, is dat de grote leider zich vanaf den beginne de rol van Superman ging aanmeten.

Ondanks alle waarschuwingen is een sociale paragraaf tot uitvoering gebracht die absoluut onhoudbaar was. Net zoals de leugenachtige hoofdrolspeler zich in eerder genoemde televisieserie zijn longen om de ene minuut volpompte met nicotine, evenzo is er voor honderden miljoenen gepompt in niet-duurzame activiteiten. Het project Naschoolse Opvang bijvoorbeeld, kostte de Staat SRD 90 miljoen per jaar, echter is er geen noemenswaardige output geweest. Het Sociaal Zekerheidsstelsel, de pensioenregeling en de algemene ziektekostenverzekering zijn niet houdbaar op termijn, met name omdat ze slecht voorbereid zijn.

Vorig jaar was er al voor gewaarschuwd dat een rampscenario à la Venezuela op komst was als de regering voort zou gaan met het nadruk leggen op het volk zoet houden, het sociaal bezig zijn en het opzetten van een sociaal zekerheidsstelsel, zonder dat daarbij enige coherentie is. Door vol te houden aan deze sociale ramkoers is er nu een situatie ontstaan, waarbij het sociaal beleid niet meer te financieren is en alles in elkaar stort, omdat er niets meer wordt gedaan aan de infrastructuur, het stimuleren van ondernemerschap en het creëren van werkgelegenheid. Door gebrek aan samenhang en doordat een te grote broek is aangetrokken, gaan we nu richting Venezuela, waar de economie helemaal in elkaar is gedonderd. Gelukkig heeft het volk daar tijdig op de rem getrapt en zal het roer worden omgegooid. Hier wordt à la Machiavelli, The Godfather en A few Good Men, tegen beter weten in, nog steeds halssstarrig vastgehouden aan al die sociale voorzieningen, waar tegenover geen productiviteit, geen werk en complete afhankelijkheid aan de regering staat. Het trieste is, dat het paarse regiem coûte que coûte zich als een plaktodo tracht vast te klampen aan zijn sociaal imago en nu op de proppen komt met allerlei ridicuul overkomende maatregelen, zoals dat ambtenaren SRD 100 op hun rekening gestort krijgen voor kerstviering.

Wat moet een kostwinner met een sterk gedevalueerde SRD 100? Dit bedrag is noch voor de verhoogde stroomrekening, noch voor de opgelopen waterrekening, noch voor de maandelijkse benzinekosten, toereikend. Over benzine gesproken, morgen zal Paars zijn geschonden blazoen weer wat willen opvijzelen bij de Grand Opening van de nieuwe Staatsolie raffinaderij, die niet dankzij, maar ondanks Paars tot stand is gekomen. Het is overigens de vraag hoe Staatsolie in de komende jaren aan voldoende deviezen zal komen voor het plegen van noodzakelijke investeringen. De premium gasoline en premium diesel zullen hoofdzakelijk op de Surinaamse markt worden afgezet waarvoor honderden miljoenen aan sterk gedevalueerde SRD’s zullen worden ontvangen. En over deviezenreserves gesproken, hoe was Mandraak de Tovenaar voornemens om de deviezenreserves die van US$ 1 miljard plus zijn geslonken naar US$ 300 miljoen weer boven het kritiek punt te brengen? Een importdekking onder de twee maanden is niet gezond, weet je wel! Misschien kan Mandraak de Tovenaar ook meteen wat doen aan die staatsschuld, die eind oktober ten opzichte van een maand eerder wederom met ruim SRD 1 miljard is aangezwollen tot inmiddels SRD 8,4 miljard. Per ultimo augustus bedroeg de overheidsschuld nog SRD 6,6 miljard en per ultimo september SRD 7,6 miljard. Binnen een periode van vijf jaar is de staatsschuld met meer dan SRD 5 miljard gestegen, wie een toverformule heeft om dit weg te werken, mag zijn vinger opsteken.

More
articles