Als er een wereldkampioenschap zou worden gehouden welke regering op deze planeet de meeste beloften doet en die achteraf niet nakomt of kan nakomen, dan zou de regering Bouterse zeer hoog in de prijzen vallen. Eerst waren het 18.000 woningen die voor het volk zouden worden gebouwd. Toen zouden we een groot ziekenhuis krijgen in Wanica. Vervolgens kregen we een fromu Sociaal Zekerheidsstelsel dat op een enorme scheet lijkt en na enkele maanden al als een gammele Buruki Wagi kraakt van alle kanten. Toen kwam de president met een verhaal van een treintje uit Para dat regelrecht naar onze hoofdstad zou rijden en vele forensen zou accommoderen. Ach, lezers van Keerpunt, we kennen deze volksverlakkerij al vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hele en halve leugens om de minder ontwikkelden en goedgelovigen zand in de ogen te kunnen strooien. Ook de geschoolden en toch nog slecht ontwikkelden, geloven vaak genoeg deze verhaaltjes die niet te realiseren zijn om tal van redenen. Neem nou die 18.000 woningen die binnen 5 jaar uit de grond gestampt zouden worden. Dat zou betekenen dat er 300 huizen per maand opgeleverd zouden moeten worden. Gewoon een rekensommetje en je komt er als verstandig mens achter dat zulks niet te verwezenlijken is in Suriname. Niet genoeg bouwvakkers, niet voldoende toeleveringsbedrijven voor bouwmaterialen, niet voldoende geld, onvoldoende bouwrijpe kavels, problemen met grondtoewijzingen enz. Het ging dus om een utopisch verhaal met de verkeerde bedoelingen, maar wel met een bepaalde politiek doel voor ogen.
Dit volk heeft zich herhaaldelijk laten belazeren en dat gebeurde ook weer voor de verkiezingen van mei dit jaar. Er zouden helemaal geen financiële problemen zijn bij de overheid en alles zou op rolletjes lopen na de volksraadpleging. Nauwelijks een maand na de verkiezingen werd meegedeeld door de president himself dat de financiële problemen van Staat als torenhoog konden worden beschouwd. En die problemen zijn sinds mei alleen maar vele malen erger geworden. Zo erg zelfs dat de tarieven voor nutsvoorzieningen drastisch zijn aangepast. De benzineprijzen zijn verder verhoogd met een zogenaamde solidariteitsheffing en als overmaat van ramp werd onze SRD met maar liefst 20 procent gedevalueerd.
Voor degenen die het zijn vergeten, we praten nu over een tweede devaluatie van 20 procent. Dat de arme mensen in ons land het door deze maatregelen nog slechter krijgen, behoeft helemaal geen betoog. A pina kon moro hebi ondro paars. Zovelen die paars hebben gestemd, merken nu dat het onder Venetiaan/Telting en Hildenberg vele malen beter ging en dat men zich geen zorgen behoefde te maken over zware verhogingen en devaluatie van onze nationale munt de SRD. De SRD was in die periode waardevast en kon gerust als heel sterk gedekt worden gekwalificeerd. Daar is thans niet veel meer van over. De armen worden door dit beleid van de regering Bouterse steeds armer. Durf dat maar te ontkennen. En juist omdat de groep pina wangs steeds groter wordt, schermt men thans om de rust er een beetje in te houden met een sociaal vangnet. Waar denkt men dit vangnet mee te kunnen betalen? Wie komt wel of niet in aanmerking voor steun binnen dit nog te realiseren vangnet? Welke `sublieme’ technocraten denkt men te moeten belasten met het opzetten van dit vangnet? Wat gaat men aan de behoeftigen verstrekken? Worden het levensmiddelen of kiest men voor een andere vorm van steun? Ach, lezers van Keerpunt, beloven is één, maar goed en eerlijk iets uitvoeren en toepassen is twee. Nederland heeft destijds een behoorlijke financiële bijdrage geleverd in het vangnet van de regering Venetiaan. Daar waren vele miljoenen in Nederlandse courant mee gemoeid. De regering Venetiaan was in de beginjaren negentig even, zo niet armer, dan de huidige regering Bouterse. Nederland yepi unu en het heeft toen gewerkt om de ellendige periode van gebrek aan van alles te overbruggen. Nu liggen de kaarten totaal anders en zal er geld moeten komen voor een aangekondigd vangnet. Dat geld komt echt niet meer uit Den Haag en zeker niet voor het paarse kliekje van Bouterse. Dus zal deze regering aan andere manieren van financiering moeten denken. Misschien wordt het weer een Chinees verhaal. Tot op dit moment is het weer een pramisi en we kijken met belangstelling uit wat het dit keer wordt. De regering Bouterse heeft het volk namelijk al veel te vaak een rad voor ogen gedraaid.