Frans-Guyana zet zwaar geschut in tegen illegale visserij

Sinds oktober heeft buurland Frans-Guyana zwaar geschut ingezet tegen de illegale visserij in haar territoriale wateren. Naast de patrouilleboten die vooral illegale Surinaamse, Guyanese en Braziliaanse vissersboten, in de gaten houden en vaak ook onderscheppen, beschikt de Franse kustwacht nu ook over een boot die speciaal gebouwd is overeenkomstig de behoeftes van de Fransen om de illegale visserij terug te dringen. Het gaat om het schip ‘Caouanne’, een 23,5 meter lang schip met een speciale uitrusting. Het vaartuig is uitgerust met takels en kranen om achtergelaten vissersnetten op te vissen en aan boord te trekken, of om in beslag genomen illegale vissersboten te slepen. De boot beschikt over een permanente bemanning van drie schippers, maar kan volgens de missie worden uitgebreidt naar negen. Net als in de strijd tegen de illegale gouddelving, mikken de Fransen op de bevoorrading en de inkomstenbron van de stropers. Daar waar bij de bestrijding van de illegale goudsector in het binnenland de toevoer van brandstof, machines en etenswaar wordt ondermijnd, probeert de kustwacht in de strijd tegen illegale vissers zoveel mogelijk netten uit zee te halen.

Naast de boot en brandstof, vertegenwoordigen de netten een enorm deel van de uitgaven van de vissers. Vaak gaan de illegale vissers bij nadering van de kustwacht op de vlucht om enkele uren later hun net alsnog uit het water te halen. Maar als de patrouilles voortduren, vertrekken de vissers met definitieve achterlating van de netten. In het verleden, toen boten werden onderschept, bleven de uitgegooide netten meestal maandenlang drijven met alle ecologische gevolgens van dien. Die vlieger gaat nu niet meer op, dankzij de Caouanne, zijn de Fransen beter in staat om de netten op te sporen en op te ruimen. Het schip heeft ondertussen al zijn dienst bewezen: sinds 17 oktober is bijna 15 km aan aan visnetten onklaar gemaakt. Milieuactivisten zijn verheugd met deze aanschaf en de nieuwe aanpak van de Franse kustwacht.

More
articles