Regering gaat na rijp beraad opnieuw om de tafel met Alcoa

De eerder met de Alcoa overeengekomen Memorandum of Understanding heeft voor de regering geen waarde meer. President Desiré Bouterse liet het parlement gisteren in een verklaring weten dat deze intentieverklaring wordt ingetrokken en dat er wederom met de multinational om de tafel zal worden gezeten. Afhankelijk van de reactie van de tegenpartij zullen de verdere stappen bepaald worden.

In het statement van de president aan het parlement in de kwestie rond Alcoa staat het volgende: ‘Mevrouw de voorzitter! De regering heeft in Comité Generaal verband uw geacht college mogen informeren over de overeengekomen Memorandum of Understanding met de Alcoa. Deze Memorandum of Understanding heeft in uw geacht college tot de nodige vragen en discussies geleid.

Ik heb bij de behandeling van de Memorandum of Understanding aan uw college ook bekendgemaakt dat ik met deskundigen ter zake uit de samenleving amper van gedachten heb gewisseld. Uit al deze discussies heeft de regering zich samen met onderhandelingscommissie andermaal gebogen over de Memorandum of Understanding. Na rijp beraad heeft de regering besloten aan uw geacht college te vragen dit Memorandum of Understanding bij deze terug te nemen en hiermede de regering de gelegenheid geven te proberen nieuwe onderhandelingen te beginnen met de Alcoa en afhankelijk van de reactie hierop van Alcoa verdere stappen te nemen. De regering zal deze nadere stappen in goed overleg met uw college uitvoeren.

Ik dank u en uw college voor de gelegenheid.’

More
articles