SPI-examenstudenten dreigen te stoppen met les volgen

Student Jairo Abdoelkarim van het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) heeft hedenmorgen aan  onderwijsminister Robert Peneux medegedeeld dat de derde – en de vierdeklassers van het SPI dreigen met het stoppen van les volgen. In gesprek met De West vertelt de student dat er tal van problemen zijn voor de examenklassen door het pas ingevoerde onderwijssysteem. Het gaat om een totaal nieuw systeem genaamd ‘De nieuwe leerkracht’ welke dit schooljaar is geïntroduceerd.  Jairo geeft aan dat hij en zijn medestudenten radeloos zijn door de aangeboden leerstof met als gevolg  dat ze met hun handen in het haar zitten. Hij geeft verder aan dat er nog andere zaken spelen, zoals de wijziging van het schooljaarprogramma. “ Begin van het schooljaar hebben we een programma gehad van de directeur. Het bestond uitsluitend uit stage, maar nadat we twee weken les gevolgd hadden, bleek dat wij bepaalde vakken ook zouden moeten verzorgen en ook nog heel kort daarna SO’s zouden moeten maken.” Hij geeft verder aan dat de SO-leerstof veel te veel voor hen is en dat men nu zelfs op zaterdag de school moet bezoeken. Dit heeft tot gevolg dat men in tijdnood komt om te studeren voor de SO’s vooral gezien het feit dat de proeflessen op 11 december stoppen en men al op 14 december een aanvang maakt met de SO’s. Een ander punt is, dat de studenten vier hoofdstukken moeten leren en dat er ook nog afstudeeropdrachten bij komen. Uiteindelijk willen de leerlingen een werkbare manier hebben om goede cijfers te scoren.

Volgens de directeur van het SPI, Randjiet Jaggroe, zijn de examenstudenten ontevreden over de manier waarop het examenjaar is samengesteld. “Het gaat meer om de SO’s en de examens die afgenomen moeten worden”, zegt hij. Jaggroe geeft verder aan dat zijn studenten aan de bel hebben getrokken, omdat ze vinden dat er te veel druk op hen is. “Als je een nieuw programma introduceert ga je aanpassingen moeten aanbrengen als het nodig is. Ik heb ook gesprekken gehad met de docenten en die hebben aangegeven dat het lijkt alsof er te veel van hun studenten verwacht wordt. Wij willen samen gaan kijken wat er te veel is voor de studenten. Vast staat dat er een groot verschil is tussen het oud en nieuw systeem gelet op de hoeveelheid leerstof. Het gaat namelijk om 9 vakken voor het SPI en voor wat de praktijk betreft gaat het om ruim 11 vakken waarmee de studenten zich moeten bezig houden”, aldus Jaggroe.

Minister Robert Peneux die een bezoek aan de studenten bracht, zegt dat hij de man is die problemen niet uit de weg gaat en voor de nodige oplossingen wil zorgen. Peneux zei dat er is een commissie voor de nieuwe stijl is geïnstalleerd. Hij heeft de problemen aangehoord en het ligt volgens hem in de bedoeling dat er na overleg bepaald wordt wat er zal gebeuren, omdat er een eenduidig beleid moet zijn.” Het is niet de bedoeling dat de leerlingen proefkonijnen worden voor een nieuw in te voeren onderwijssysteem”, zei hij. De minister deed een beroep aan de studenten hun hoofd koel te houden en niet ontmoedigd te raken. De studenten zullen de komende week antwoord vanuit het department krijgen.

-door Ivan Summerville-

More
articles