Het moet niet gekker worden

We hebben ons moeizaam geworsteld door een bloedige week: twee doden, vijf gewonden (drie roofverdachten, twee politieagenten). Dat is al erg genoeg. Maar het is ook erg wanneer het geboefte, met een slechte opvoeding of niet, ervandoor gaat met geld en andere kostbaarheden van derden. Het moet dus niet gekker worden. Toch helt de kwestie iets meer over naar de gekke kant.

Suriname staat voor de zoveelste keer op een kruispunt om te demonstreren hoe sterk de rechtstaat in zijn schoenen staat, hoe recht het recht is, hoe blind vrouwe Justitia is en in welke mate onze politionele, justitiële en gerechtelijke autoriteiten, in staat zijn en de wil en het lef hebben om onder alle omstandigheden een zuivere koers aan te houden.

De West was er maandag als de kippen bij, sprak meerdere (eerstehands) getuigen op de plek van de beroving en op de twee plekken waar er aan de Bonistraat is geschoten. Ja, aan de Bonistraat hebben op die bewuste ochtend twee schietincidenten plaatsgevonden, die direct en onlosmakelijk verband houden met elkaar. Die twee incidenten vonden plaats op een paar honderd meter verwijderd van elkaar.

Nu is het geen geheim meer dat Romano Anthony Meriba, (pleeg)zoon van president Desiré Bouterse, een van de verdachten is bij de handelingen van de bende die meende opgewassen te zijn tegen de politie. Maar toen verschillende journalisten en media op basis van ooggetuigenverklaringen melding maakten van zijn vermeende betrokkenheid, werden ze door aanhangers van de president en sympathisanten van zijn partij voor vies en vuil uitgescholden. Het zou volgens hen een zoveelste streek zijn om de president zwart te maken. Die beschuldigingen aan het adres van de pers werden overigens ook al gehoord toen Bouterses andere zoon, Dino, in Panama werd gearresteerd en aan Amerika uitgeleverd op verdenking van drugs-, wapen-, en terreurdelicten. Uiteindelijk heeft Dino zelf een groot deel van de feiten bekend, op basis waarvan hij is veroordeeld en nu een lange gevangenisstraf uitzit.

Journalisten van De West stonden erbij en keken ernaar toen verschillende omstanders zich naar politieagenten haasten met de mededeling dat Meriba van de plek was gevlucht. In plaats van deze verklaringen op te nemen, of deze mensen ten minste te registreren om later te kunnen horen, keken agenten tot verbazing van het De West-team letterlijk de andere kant op. Ook toen de Toyota Mark X op meer dan honderd meter afstand werd afgeschermd voor publiek en pers, gebeurde er iets opvallends. Gemaskerde agenten in uniform en in burgerkleding blaften mensen af om afstand te houden met als argument dat de plaats delict ongeschonden moest blijven in verband met sporenonderzoek. Tegelijkertijd werd de auto van Meriba aan de andere kant van de straat vrij gelaten. Kennelijk was er geen belang om bij dat voertuig sporen op te nemen. De wagen had twee kogelinslagen in de voorruit, het portier van de chauffeur stond open en er was een grote bloedplas naast zijn portier. De zwaargewonde man werd door agenten meegenomen naar de plek waar de confrontatie bij de Mark X plaats had. Waarom weet Joost alleen. En …. zo toevallig beweren omstanders dat juist uit dit voertuig een man die heel veel lijkt op Meriba op de vlucht is geslagen. Anderen zouden zelfs weten in welke auto hij is gestapt. Weer andere maken gewag van een officieel voertuig van het Kabinet van de President in de directe omgeving. Na dit alles te hebben opgenomen, moet het dan wel weer heel toevallig zijn dat die auto inderdaad staat op naam van een man die lijkt op de man die eruit is gevlucht. Neen, het moet niet gekker worden. Toch lijkt het nog veel gekker.

Gelukkig heeft Meriba dezelfde middag met eigen mond verklaard dat het voertuig van hem is, en dat hij het voertuig zelf ter beschikking had gesteld van een goede vriend, die toevallig op de scène was. Heel toevallig is het voertuig van een van die rovers donderdagmiddag/-avond door de politie gevonden op het adres van een verdachte ondernemer. Die was toevallig van plan om het auto van de toevallig gesneuvelde rover weg te slepen. Bij de inval vond de politie toevallig vuurwapens thuis bij deze man.

Uiteindelijk heeft Meriba zich gisteren toevallig aangemeld bij de politie. Hoe kan het anders, het begon maandagochtend al zo toevallig met zijn auto in Siemenstraat (Paramaribo-Noord), van waaruit de woning van de ondernemer R. Sardjoe in de gaten werd gehouden. Diezelfde auto reed het voertuig van de ondernemer samen met de Mark X klem in een zijstraat, in minder dan een minuut nadat die man van huis was vertrokken. Als dit niet het werk is van een tot in finesses uitgestippeld plan, waarbij mensen in directe kringen van de ondernemer en bij de politie een rol hebben gespeeld, dan geeft de hele zaak stof voor de titel van een nieuwe aflevering van de stripserie `Suske en Wiske’, zoiets als ‘Het Toevallige Toeval’.

Keerpunt volgt de verwikkelingen met argusogen en waarschuwt: Laat het alstublieft niet gekker worden!

More
articles