Justitia Pietas Fides MMCMXIII

– Gezag. Nog zo een voorbeeld, waarbij aangetoond wordt, dat er absoluut geen staatsgezag meer in grote delen van het land Suriname waarneembaar is. Het internationaal geregistreerd en gecertificeerd natuurreservaat Brownsberg, is overgenomen door illegalen en wordt compleet vernietigd.

– Gezag II. Er wordt gesproken van dorpen, terwijl niet duidelijk is…, wanneer hele lappen aan domeingrond(-en) in de Para, de ‘make shift’ status van ‘dorp’ hebben verkregen. En door welke gekozen regering gelegaliseerd. Cabenda en Wit Santi zijn daar levende voorbeelden van. Uitbreiding Zanderij daardoor in de problemen. Kilometers langgerekte lijnbebouwingen, allernaast de onder meer nieuw geasfalteerde verbindingswegen en internationale luchthaventerreinen. Allemaal domeingrond en door de Staat uit te kunnen geven titels, voor nuttig/ wettig/legaal te bezitten productiegebied, met eventueel gestructureerde woonkern(-en), volgens ruimtelijkeordeningsconcepties. In plaats van dat allemaal aan positiever benaderingen, wil men hier en daar zich de hersens inslaan. ‘Owru gwenti, so bun’.

– Gezag III. Er zijn maar weinig mensen in de samenleving die enig geloof hechten aan de officiële lezingen, welke de Overheid en aangelengde pseudo-instanties —met gebruikelijker/bekender los-vaste verklaringen— geven over wat er op maandag jl. te Geyersvlijt, nou werkelijk plaatsvond…, voor/tijdens/na een dodelijke schietpartij in de Bonistraat en directer omgeving. Zie daarvoor ook Facebook/ YouTube video’s, links, https://dagbladdewest.com/2015/11/12/namen-bendeleden-bekend/ https://dagbladdewest.com/2015/11/10/politie-zwijgt-over-details-roversbende-en-schotenwisseling/ en weinig aannemelijk formele commentaren, in: http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/11/12/politie-corrigeert-informatie-over-aanhouding-zware-criminelen/

– VSB. Alarm van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven: ‘2016 wordt hoogstwaarschijnlijk bijzonder moeilijk jaar’. ‘De maand oktober bracht een verdere verslechtering van de economische situatie met zich mee en het is nu al duidelijk, dat Suriname hoogstwaarschijnlijk een bijzonder moeilijk jaar te wachten staat in 2016. Het is daarom in principe zeer jammer, dat niet met een grotere urgentie gewerkt wordt aan het herinstalleren van de Sociaal Economische Raad (SER), omdat die juist in deze precaire economische situatie, haar waarde zou kunnen bewijzen voor ons land. Er is reeds aangegeven, dat de SER in 2016 geherinstalleerd zal worden, maar recente ontwikkelingen duiden erop, dat de situatie in ons land dan sterk verslechterd zal zijn, hetgeen het vinden van gepaste oplossingen alleen maar moeilijker zal maken. De SER had nu juist waardevolle adviezen kunnen formuleren om op gebalanceerde wijze het verder afglijden van de economie te voorkomen. Het gezegde “hoe eerder, hoe beter” had duidelijk moeten gelden. Nu stomen we af op het jaar 2016, terwijl de economische indicatoren dagelijks verslechteren. We stomen af op 2016, terwijl het leven van bonafide ondernemers onnodig moeilijk wordt gemaakt door getroffen maatregelen, waardoor productie en bedrijfscontinuïteit in gevaar komen. We stomen af op 2016, terwijl een Decent Work crisis zich in ons land aan het ontwikkelen is’.

– Geld. Veel geld wordt nu ‘cash’ verkast en dichtbij de bezitters gehouden om valuta te kunnen kopen. Maar ook omdat het bankwezen zich de laatste weken erg raar opstelt…, neemt vertrouwen bij clientèle en rekeninghouders af. De houding van de Centrale Bank en de gedragingen op Financiën, zijn daar debet aan. Door gebrek aan informatie en het minder vertrouwelijke gevoel, dat de vermogenstegoeden absoluut niet veilig zijn of door onverlaten besprongen kunnen worden…, houdt een deel van de mensen veel te veel cashgeld dichtbij zich. Hypotheken en andersoortige leningen, zijn duurder geworden en geraken door dat fenomenale…, hele handelssectoren in de knijp. Met de dag neemt de chaos toe.

– Misdraging. Een aantal politiemannen neemt het recht in eigen handen en verhindert/ontneemt een fotojournalist, zijn universeel en grondwettelijk beschermde plicht uit te voeren. Meer nog wederrechtelijk, bedreigend en intimiderend uit handen gefutseld. De persmedewerker dwingen om fotomateriaal uit apparatuur te vegen? Komt voor in gebieden als de Oekraïne en meer van dat rechteloze aan ontspoord spul. Het gaat niet goed, in en met de rechtsstaat Suriname. Maar dat wisten ingewijden al.

– Verhuur. Men mag uitermate goed uitkijken bij wie en wat men huurt. Vaker zijn verhuurders niet gerechtigd percelen of vastgoed over te dragen in huur, aan mensen hier en/of overzee. Goed nagaan waar de aanbieder toe bevoegd is en waartoe helemaal niet. Is er te bewijzen rechtspersoonlijkheid bij een zogenaamde verhuurderorganisatie of helemaal niet!? Let goed op.

– RK. Bij de parochianen natuurlijk wel bekendgemaakt, maar in de groter gemeenschap nog niet helemaal doorgedrongen, dat Paramaribo Noord zonder RK-priesters is komen te zitten. Ook pater Gerard Geyskes van Rajpur, verliet Suriname om in België zijn gezondheid te hervinden. Lezen mee: http://www.rkparnoord.org/over_ons/pater_gerard.php

– Staatsschuld. Het is zowat gebeurd. De Staatsschuld is geklommen naar 7.5 miljard. https://dagbladdewest.com/2015/11/12/staatsschuld-groeit-met-srd-1000-miljoen-tot-srd-75-miljard/

– Naïef. Etnel van de NPS vraagt zich af, wat er gaat gebeuren nu Alcoa weggaat uit Suriname en de Suralco defacto dus reeds gesloten is. Hoe de plek op te vullen en met wat? De grote wereld moet veroverd worden…, zegt het gefrustreerde assembleelid. Maar laat de NPS-er dan eerst aan de basis, de noodzakelijker ‘dinges’ in beweging te brengen. Namelijk ervoor zorgen, dat de debatten in De Nationale Assemblee niet langer in het geheim plaatsvinden en in het openbare worden gebracht. Weg met belachelijk aandoende ‘comités generaal’. Een relatie van zowat 100 jaren met de Alcoa, wordt in een aantal dagen vernietigd? Mede door aanstotelijk gedoe van Bouterse I en II? Kwekken in de ruimte is één, geloofwaardig overkomen en aannemelijker ‘dinges’ zeggen is ‘twee’. En naïviteit in alle vormen en meerwaarden opbergen, is een goede ‘drie’.

– DOE. De meester heeft gesproken, de meester wil zijn kansen vergroten. ‘Du the due’, wil een veranderd kiesstelsel. Nu voor een tweede maal is gebleken, dat ‘Doe’ echt niet verder kwam dan één enkel zeteltje in De Nationale Assemblee, ‘gewiekst samenwerken’ met een Bouterse en een probleemministerie meer toegewezen krijgen. Regeerakkoord en coalitievorming met Doe, betekent dus per definitie: ‘wijziging kiesstelsel’. En wel meteen. Maar Geerlings Simons gelooft nog steeds niet in ‘overnight wetgeving’. Behalve dan van zaken die in haar voordeel en sympathievelden komen te liggen. Op dit moment heerst nog steeds de smoeskalender en -agenda. Er was nog geen tijd voor wetbehandelingen…?! Of heeft de algehele verlamming, veel te diep ingeslagen?

– ‘Sweep’. Of er sprake is van een ‘clean sweep’ valt te betwijfelen, als wordt bevestigd, dat bepaalde RO-ambtenaren van/op districtscommissariaten, nog wel om politieke redenen en/of partijafkomst worden verwijderd (…). Vervolgens ter beschikking van Dikan (BEP) worden gesteld. “Musky sweep…”, lijkt een betere benaming.

– Lekkere familie. Familieleden van Nicolas Maduro en zijn echtgenote, werden wetmatig door de USA/DEA-mannekes en vrouwkes geschaduwd. Vervolgens in Haïti ‘gepakt’, ‘model’ voor de ‘in staat van beschuldigingstelling’ naar Miami – Florida overgevlogen en bij bekender Federaal Strafhof afgeleverd. ‘Droga, tori so bun’. Wie volgt?

– Begrepen. Ze hebben het volgens Welzijn van de VSB niet begrepen. Valutaspeculanten krijgen de ‘verlies- & winstrekening’ wel weer op termijn gepresenteerd. Meer verlies dan winst.

– ISIS. Een man in Suriname bleek ‘ISIS-manieren’ te koesteren en er dreiggewoonten op na te houden. Hij beloofde een vrouwelijke kennis, dat hij haar zou onthoofden. De man is niet anders dan een impotente ‘copy cat’. Teveel naar minder loofrijke tv-beelden gekeken.

– Skalian. De bezitters cq. houders van Skalian-roofbaggermolens betaalden belastingen? En moeten daarom vrijdom en/of seponeren van besloten strafvervolging gaan genieten? Belasting betalen deden en doen bordeelhouders of hun sekswerkers, eigenlijk ook nog in gestructureerde contreien. Met andere woorden, betalen mensenhandelaren/souteneurs, in bepaalde gevallen ook specifieker belastingen. Betekent nog niet…, dat bewezen (trans-)nationale cq. strafwaardige feiten/handelingen, zonder enig ‘overlegd staatsoordeel’ worden geseponeerd. Noch minder, dat betaling van opgelegde boetes aan kant gaan of men vonnis voor de strafrechter niet komt aanhoren. Capish…? ‘Pay the fine or go to jail in line’. Yes!

– ‘Mi no de, yere… ’. “What the hell is goin’ on, poeples?”. Voor de zoveelste maal, werd ‘comité generaal’ —een heimelijk te houden vergadering in De Nationale Assemblee— wederom voor de donderdag jl. afgezegd. In de hoop, dat men op de vrijdag wel bij mekaar kon/kan komen? Misschien dat men dan als ledencollectief gedurfder ageert en alle zaken in de openbaarheid weet te brengen. Hard hoofd!

– Wiegendood. Het komt steeds vaker voor, dat baby’s in de wieg dood worden aangetroffen. Taak voor consultatiebureaus om aanstaande en jonge moeders te leren voeden, mijdbare gevolgen en dus ook de natuurlijker wetmatigheden daaromtrent bij te brengen of voor te houden. De nog niet geïnstrueerde moeders kan men met goed en degelijke voorlichting van zeer veel verdriet ontlasten. Als de politie moet komen, is het veel te laat.

– Kop. Een kop in een ochtendblad luidt: “Regering moest ongewenste gevolgen MoU – ALCOA goed doornemen…”. Maar als de regeringen Bouterse I & II door ‘politieke blindheid’ en ‘hebbetjeszucht’, onwillig zijn geraakt? Of door intellectueel onvermogen het een en ander ook nog tekort kwamen? Of geciviliseerde onderhandelingstechnieken geheel ontbeerden…, wat wil Randjietsing dan überhaupt nog als ‘doorneemresultaat’? ‘Knudde en z’n broertjes…, zijn helaas gevoeglijk al zeer destructief aan het werk geweest!’.

– Mop. Een sociaal vangnet moet er komen…? Wie moet dat ding financieren? Welke buitenlandse mogendheid is daarvoor zo gek te krijgen? Oh ja…, die waar met panische spoed naar toe gevlogen is! “Wan losdoksi, gi tu double black, yere…, omu”. Zo werd dat tussen 1982’/86, met Etienne aan “Le Maroni” gedaan. Het wordt alleen nu, nog veel erger.

– Inderdaad. Wie het kruis heeft, zegent zich prematuur natuurlijkerwijs eerstens zelf. En wel volgens de ‘nepo-filo’. Zo ook bij de familie Lacki met ‘alesi’, Abrikadabri ‘oli’, Bouty ‘posisie…’, enzovoort. Momsie bevestigde dat allamaal…, direct en weer indirect. “Back trackin’ on everything…, maaanh”.

– ‘Corosie’. De Staat is al enige dagen niet vermogend om nationale paspoorten voor de burgerij aan te maken. De paspoortenmachine is buiten bedrijf. Kijken hoe lang de financiering van de reparatie mag gaan duren. ‘Skatje…, je ticket gaat vervallen hor…!’. 40 jaar Srefidensie en weg was Hollandsche paspoort. Nog vijf, beta!

Justitia Pietas Fides MMCMXIII

More
articles