Bewoners Nieuw Koffiekamp voelen zich onveilig

Bewoners van Nieuw Koffiekamp voelen zich onveilig als gevolg van al de trillingen die voelbaar zijn door de dynamietschoten bij de goudwinningsactiviteiten van Iamgold in het eerder genoemd gebied. Dit kwam naar voren tijdens een bezoek welke de vaste commissie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) van De Nationale Assemblee aan het district Brokopondo bracht.

Districtscommissaris Yvonne Pinas die ook betrokken was bij de gevoerde gesprekken, vertelt aan De West dat wanneer er met dynamiet gewerkt wordt, bewoners in de omgeving niet op de hoogte gesteld worden wanneer er tot afschieten wordt overgegaan. “Niet alleen schrikt men, maar de huizen die er staan, scheuren ook, omdat die slechts 200  tot 500 meter verwijderd zijn van het concessiegebied”, zegt Pinas. Zij zegt verder dat de mensen zich niet meer veilig voelen in hun woningen, omdat die scheuren vertonen. Het blijkt dat men niet voor het eerst zijn ongenoegen kenbaar maakt. “ Vanaf het bestaan van Iamgold te Nieuw Koffiekamp trekt men aan de bel. Niet alleen om de trillingen van de woningen, maar ook het waterprobleem gelet op het stof dat gepaard gaat met de dynamietschoten”, legt Pinas uit.

De dc hoopt dat wanneer de commissie zaterdag aanstaande wederom met het traditionele gezag rond de tafel gaat, dat men met een gestructureerde oplossing komt, zodat deze situatie tot het verleden kan behoren. Naast dit punt werden er nog andere zaken aangehaald, waaronder de afkoopregeling die aan de werknemers van Iamgold aangeboden is. De werknemers willen niet echt tot deze stap overgaan. Echter denkt de onderneming daar anders over. De leiding van de maatschappij heeft onder meer aangegeven, dat zij vanwege de dalende prijs van goud op de wereldmarkt en drastische toename van productiekosten genoodzaakt is algehele bezuinigingsmaatregelen stringent door te voeren, waardoor maatregelen worden getroffen op het gebied van personele lasten.

Een ander probleempunt welke onder de aandacht van de vaste NH-commissie gebracht werd door enkele kleinschalige mijnwerkers van Macamboa, is dat de groep van Macamboa vreest dat zij uit het gebied zullen worden gezet, omdat Iamgold intussen vijf kleinschalige mijnwerkers heeft gedagvaard om het gebied te verlaten. Nieuw-Koffiekamp valt ook binnen de concessie van Iamgold. Tussen de lokale bevolking en Iamgold zijn er diverse twistpunten. De delegatie heeft de vertegenwoordigers van Macamboa voorgehouden, dat al deze punten worden besproken, waarna er verslag wordt gedaan aan het parlement.

Districtcommissaris Pinas zegt dat ze dit ook heeft vernomen. Het traditioneel ge-zag dat zaterdag een bezoek aan de vaste commissie brengt, zal de sprekken voeren. Bij dat gesprek en of vervolggesprek zal er hoogstwaarschijnlijk een besluit genomen worden. Op zaterdag aanstaande zal in DNA eveneens een vervolggesprek plaatsvinden om verder te praten over de problemen in het gebied. Tot de aanwezigen zullen behoren: de districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, vertegenwoordigers van het traditioneel gezag, de ministers van Regionale Ontwikkeling, Arbeid, Natuurlijke Hulpbronnen en Volksgezondheid. Er zal onder andere gaan over de afvloeiing van Iamgold personeel en de leef- en woonomstandigheden te Nieuw Koffiekamp.

door Ivan Summerville

More
articles