Van diabeet tot dialysepatiënt

Kristina Legiman, Business United manager van het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC), zegt in het kader van Wereld Diabtes Dag op 14 november, dat veel mensen zich er nog niet van bewust zijn, dat je als diabeet meer kans hebt op nierfalen. Diabetespatiënten hebben dus meer kans om ook dialysepatiënten te worden. Wereldwijd groeit diabetes en er is nog geen afdoende medicatie voor. Daarom heeft het MDC, welke deel uitmaakt van de Intermed Bedrijven Groep (IBG), vandaag het officiële startsein gegeven voor de vaatcampagne, waarmee er aandacht wordt gevraagd voor de risicofactoren die ertoe kunnen leiden, dat de bloedvaten in ons lichaam beschadigd kunnen raken. Een van de belangrijkste oorzaken van vaatschade is diabetes, welke er uiteindelijk toe kan leiden dat onder meer de bloedvaten van het oog beschadigd raken, met blindheid als gevolg. Ook de bloedvaten van andere organen in het lichaam kunnen ernstige schade oplopen. De campagne heeft als doel om de bloedvaten gezond te houden. Dit jaar voert het IBG een lange campagne om de bewustwording te vergroten onder zowel diabeten als niet-diabeten.

Na de kick-off in Huize Majella vandaag, worden er elke maand activiteiten georganiseerd, waarbij er thema’s gebruikt zullen worden over gezond eten en veel bewegen, kortom een gezonde levensstijl. Er wordt gestart met een diabetescampagne, de campagne wordt beëindigd op Wereld Nierendag op 10 maart 2016. Thans zal het IBG-team naar de binnenstad gaan om de bloedsuiker en bloeddruk van geïnteresseerden te meten. Legiman heeft als boodschap: “Probeer veel te bewegen, minstens 30 minuten achter elkaar per dag, eet gezond en rook niet, zodat je de bloedvaten gezond houdt.” De volgende activiteit van het IBG is de jaarbeurs. Dan worden glucosemeters gepromoot en hebben de bezoekers ook de kans om hun bloed te laten checken.

Diëtiste Atje Bergsma zegt dat er genoeg mensen zijn die diabetes onderschatten. Diabetes is een van de meest voorkomende ziektes in Suriname. “Mensen moeten meer tijd en  energie stoppen in hun behandeling als ze slachtoffers zijn van deze ziekte, zodat ze hun bloedsuiker onder controle krijgen”, aldus Bergsma. Hariëtte Molijn, directeur bij Huize Majella, vindt het heel prettig, dat de keus is gevallen op bejaardencentrum Huize Majella als kick-off van de vaatcampagne. Zij vindt het ook belangrijk om te weten wat de bloedsuikerwaarden zijn en hoe hoog de bloeddruk van de bewoners van Majella en het personeel is, zodat bij afwijkingen vroegtijdig maatregelen getroffen kunnen worden. Bij Majella wordt er regelmatig geprikt. Zowel sommige bewoners als enkele personeelsleden van Majella hebben te kampen met diabetes. Vandaar dat Merlijn het fijn vindt, dat er een tussencontrole is, zodat ze een globaal beeld heeft van de gezondheid van zowel bewoners als personeel.

Om 08.00 uur ‘s morgens is gestart met het prikken van de bewoners en het personeel van Majella. Omstreeks 08.30 uur vond de overhandiging van medische apparatuur plaats. Daarna werd er een gezond ontbijt aangeboden aan de bewoners van het tehuis.

door Kimberley Fräser

More
articles