Conservation International Suriname (CIS) ziet genoeg redenen om water naar verschillende delen van het Caribisch Gebied te exporteren. De directeur van CIS, John Goedschalk, geeft aan dat Suriname een water welfare fund kan worden waarbij de inkomsten van bulkwaterexport aangewend kunnen worden voor onder andere ondersteuning van de nationale begroting en het uitvoeren van projecten voor lokale watervoorzieningen. Dat kwam vandaag naar voren tijdens de paneldiscussie: `Is Suriname klaar voor bulkzoetwaterexport?’. Gelet op de royalty’s voor Suriname als zij onder andere naar Barbados, waar een tekort aan zoetwater is, exporteert, kan de overheid in de eerste vijf concessiejaren 15% van de totale omzet verdienen. Suriname zal ook 36% aan belastingwinst verdienen gedurende de hele concessieperiode. In geval alles volgens planning verloopt, kan Suriname in de eerste vijftien jaren aan royalty’s en belastingen gemiddeld US 5.5 miljoen verdienen.
Tijdens de discussie kwam naar voren dat er heel gauw aan een waterwet gewerkt moet worden. “Men praat er al jaren over, maar er is niets van de grond gekomen”, zegt Goedschalk.
Een van de panelleden, Manodj Hindori, gaf aan dat het goed is om zoetwater te exporteren, maar dat er ook naar gebieden in Suriname zelf gekeken moet worden waar er een groot tekort is aan water. Daarnaast zei hij aan dat een deel van de opbrengsten gebruikt kan worden voor de watersector en een ander deel voor de gezondheidssector.
Goedschalk zei tijdens zijn presentatie dat bij de export van water er gauw sprake kan zijn van een goede wetenschappelijke en economische basis voor wat betreft in welzijn. Uit een onderzoek dat verricht is in de regio, blijkt dat er in verschillende landen van het Caribisch gebied een grote schaarste is aan zoetwater. Het gaat dan niet om drinkwater, maar om zoetwater voor onder andere de landbouw. Het blijkt dat 90% van de 3 miljard mensen welke tussen nu en 2050 geboren zullen worden in ontwikkelingslanden, een relatief slechte of geen toegang zullen hebben tot veilig drinkwater en sanitair water. “De oorlogen die nu gaan over olie zullen in de toekomst over water gaan omdat de waterbehoefte flink aan het groeien is”, zei Goedschalk.
Gelet op het Caribisch Gebied heeft Barbados met een bewonersaantal van 275.000 een tekort aan 387.475.000 m3 water. Ook in Haïti is er een tekort aan water. Dit land met 10.256.00 inwoners, heeft een tekort aan 3404.992.000 m3. In Haïti is er overduidelijk sprake van waterstress. Het komt volgens Goedschalk er op neer dat landen dichtbij Suriname watertekorten hebben voor zowel de bevolking als de industrie. Terwijl er in andere delen van het Caribisch gebied waterschaarste is, heeft Suriname water in overvloed. Uit een onderzoek blijkt dat Suriname het derde land ter wereld is met het meeste zoetwater. Tien procent van werelds zoetwater in rivieren stroomt in en door Suriname en er is ook een uitstroom van zoetwater in de oceaan, namelijk 4800m3 per seconde. Hieruit blijkt dat Suriname een world water warehouse is. In plaats van het laten wegstromen van zoetwater, kan er een deel opgevangen worden waarna het verscheept kan worden naar Caribische landen om hun waterschaarste op te lossen.
Bij CIS kiest men voor bulkwatertransport via de wateren. Hiervoor is er ook een onderzoek geweest. In een vergelijkend model zijn de transportmogelijkheden vergeleken op financiële en risicovolle argumenten. In het verlengde hiervan heeft men naast Barbados ook naar verschillende afzetmarkten gekeken, zoals Aruba, Bahamas en St.Kitts.
door Ivan Summerville