Monique Pool zit niet stil

Milieuactivist Monique Pool, oprichter van Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en Surinaamse luiaardautoriteit, hield gisteren een presentatie tijdens de algemene ledenvergadering van Lions Club Paramaribo Central. In deze presentatie vertelde ze over het werk dat ze doet met haar organisatie, en daarnaast ook over haar nominatie voor de CNN Hero 2015. Ze vertelde niet alleen dat ze trots is op haar nominatie en dat ze Suriname wil bedanken voor de enorme steun, maar ze vertelde ook over haar nieuwe plannen voor een rehabilitatiecentrum voor het opvangen van dieren.

Pool zet zich met haar organisatie niet alleen in voor een groen, schoon en gezond Suriname, maar ook voor wilde dieren in Suriname, en dan met name voor luiaards, miereneters en gordeldieren. Volgens Pool moeten we goed passen op onze natuur, met bijvoorbeeld de unieke hoeveelheid ongerept regenwoud, namelijk 94 procent, en het bijzondere mangrovesysteem bij de kust. In januari werd ze genomineerd voor de CNN Heroes 2015, in juni werd bekend dat ze bij de laatste vijfentwintig deelnemers hoorde, en op 8 oktober hoorde ze dat ze samen met negen andere deelnemers in de finale is beland.

Met de CNN Hero of the Year verkiezing worden mensen in het zonnetje gezet die zich inzetten voor een betere wereld. De top 10-kandidaten krijgen allemaal US$ 10.000, en voor de winnaar ligt er nog eens US$ 100.000 klaar, om zijn of haar werk voort te zetten. Pool geeft aan dat het geld ontzettend zou kunnen helpen om het rehabilitatiecentrum op te zetten, maar dat het centrum er ook gaat komen als ze niet wint. “We hebben nog veel geld nodig, namelijk ongeveer US$ 120.000 van de totale kosten die US$ 200.000 bedragen. Daarom zijn we hard op zoek naar donaties”, zegt Pool tegen De West. In het professionele centrum wil Pool luiaards, gordeldieren en miereneters opvangen, maar ook een uitkijkpost voor bezoekers creëren, waar bezoekers dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen zien. Ze hoopt daarmee onder andere mensen van buiten Suriname naar ons land te trekken. Het centrum zal in Saramacca komen te staan, en Pool hoopt dat ze er begin volgend jaar mee kunnen beginnen.

Pool durft niet te zeggen of ze een goede kans maakt op de eerste plek, maar ze vindt de nominatie wel ze een uitdaging en een ontzettende kans om ons land op de wereldkaart te zetten. “Ik voel me vereerd dat ik dat mag doen”, merkt ze op tijden haar presentatie. Volgende week vrijdag zal ze naar New York vertrekken voor de finale van de CNN Heroes, die op 6 december zal plaatsvinden. Tot 15 november kan er nog gestemd worden.

Veel mensen willen Monique Pool onder-steunen door op haar te stemmen. Mensen worden lukraak naar allerlei nieuws websites en YouTube filmpjes verwezen. Via deze link kan er makkelijk en direct gestemd worden: http://heroes.cnn.com/ 
Selecteer daar Monique haar naam (de letters worden rood), voer je e-mailadres en het controlenummer in, en klik op “VOTE”. Er mag één keer per dag worden gestemd.

door Leanne de Munnik

More
articles