Worstelref Nathoe volgt Level 1 Coaches cursus met succes

Michel Nathoe heeft onlangs namens de Surinaamse Worstel Federatie (SWF) met succes de Level 1 Coaches cursus in Rio Negro, Colombia, afgerond. Deze cursus werd georganiseerd door de United World Wrestling (UWW), de overkoepelende wereld worstelfederatie, in samenwerking met de United World Wrestling Americas (UWWA), de Colombiaanse Worstelfederatie, het Colombiaans Olympisch Comité en de Olympic Solidarity. Het betrof een tweedelige cursus, waar Nathoe (Surinames internationaal Level III scheidsrechter) door de SWF naar toe werd afgevaardigd. Naast de coaches cursus was er ook een driedaagse scheidsrechtersclinic.
De cursus werd volledig in het Spaans verzorgd. Nathoe was de enige nietSpaans sprekende cursist. Echter was de organisatie niet van plan om voor één persoon zaken te gaan vertalen. Aan de coaches cursus namen 15 personen deel.
Naast Suriname en gastland Colombia waren er ook personen uit Puerto Rico, Bolivia en Peru aanwezig. Het doel van de training was om de coaches van de UWWAlidlanden ook internationaal te certificeren. De cursusleider tevens hoofddocent was de Mexicaan David Lopez. Hij is ook Regional Development Officer van de UWW voor de Americas. De andere docent was de Cubaan Juan Luis Maren, tweevoudig zilvermedallist op het WK en viervoudig Panamkampioen GrieksRomeins in de 74kg gewichtsklasse. Beide zijn de UWWinstructeurs voor de Americas.
De leerstof bestond uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Aan het eind werd een examen afgenomen in zowel theorie als praktijk.
Het theoretisch examen bestond uit 40 vragen in het Spaans, die binnen 60 minuten beantwoord moesten worden. Het praktijkexamen was een opdracht gebaseerd op het verzorgen van een trainingssessie van 40 minuten aan beginnelingen, jongens/meisjes en gevorderde atleten van de GrieksRomeinse en Vrije stijl.
De cursus was grotendeels gericht op het praktisch gedeelte. Er is bijzonder veel aandacht gevestigd aan planstructuur, hygiëne en veiligheid van de atleten, duur van een training, zelfreflectie en analyseren, communicatie, feedback/ respect en technieken. De cursus was zeer intensief, te weten 40 uren in 5 dagen. De UWW is thans diep aan het beraden om vanaf 2016 uitsluitend internationaal gecertificeerde coaches toe te laten tijdens UWWgerelateerde toernooien. Vandaar dit plan van aanpak om overal ter wereld deze cursussen te laten plaatsvinden. Na het behalen van het Level 1certificaat, bestaat de mogelijkheid de Level 2 en Level 3 te volgen.
De refereeclinic handelde meer over het praktischgedeelte van wedstrijden. De UWW wil in de toekomst alle toernooien digitaliseren en arbiters moeten deze dan ook volledig beheersen. Er is ook uitleg gegeven over de scorebord, tijdwaarneming, wedstrijdindeling, weging en matchmaking, eindranking en atleten database. Ook zijn de nieuwe wedstrijdregels besproken en de beoordeling van de technische punten. Indien Suriname kan voldoen aan bepaalde eisen, kan deze Level 1 cursus ook in Suriname afgedraaid worden.

More
articles