Peneux: Instroomeisen AdeKUS moeten geëvalueerd worden

Minister Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), wil dat de instroomeisen om toegelaten te worden tot bepaalde opleidingen van de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS) geëvalueerd moeten worden. Zij- instromen moet volgens de bewindsman ook mogelijk zijn waarbij studenten die een diploma hebben dat gelijkgesteld is aan het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (VWO)-diploma zonder problemen toegelaten moeten kunnen worden.

Dit heeft de bewindsman naar voren gebracht tijdens zijn toespraak bij de 47ste Dies Natalis van het Wetenschappelijk Instituut in de Congreshal. De bestaande opleidingen moeten volgens Peneux ook worden geëvalueerd. “Het heeft geen zin studenten op te leiden die geen baan kunnen vinden. De opleidingen afstemmen op de maatschappelijke behoeften is meer dan noodzakelijk”, zegt hij.

De onderwijsminister heeft ook aangekondigd dat een nieuw universiteitsbestuur binnenkort haar intrede zal doen met een duidelijke taakstelling. Dit bestuur zal volgens de bewindsman regelmatig verantwoording aan hem moeten afleggen. Peneux heeft te kennen gegeven dat hij dan op zijn beurt verantwoording zal afleggen aan de Surinaamse bevolking in De Nationale Assemblee, omdat het geld van het volk wordt gebruikt om de universiteit in stand te houden. Het nieuwe bestuur zal volgens hem het professionaliseren van haar eigen docenten serieus moeten nemen en transparantie moeten brengen in de derde geldstroom op de universiteit.

Ryan Sidin, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat zeventig procent van de subsidie die de Staat geeft, besteed wordt aan het uitbetalen van lonen. Hij heeft middels een powerpoint presentatie de plannen voor het nieuwe collegejaar ook kenbaar gemaakt. Tijdens de opening van het collegejaar 2015 – 2016 zijn er ook certificaten uitgereikt aan de eerste groep docenten die deel heeft genomen aan een project om het onderwijs op de universiteit kwalitatief beter te maken. De best geslaagden van de vier faculteiten en het Institute of Graduate Studies and Research (IGSR) van het academisch jaar 2014 – 2015 hebben ook een prijs in ontvangst mogen nemen.

More
articles