Personeel Huize Betheljada wil nieuwe directie

Een deel van het personeel van de Stichting Huize Betheljada heeft vanmorgen het werk neergelegd. Betheljada is een stichting voor kinderen met een dubbele beperking. De verzorgers zijn heel erg boos op de directeur, Marja Themen, en willen dat zij per direct wordt vervangen. Themen was voorheen directeur bij de Esther Stichting. Volgens een van de verzorgers, speelden daar dezelfde problemen als thans in Betheljada. Behalve dat het personeel van Betheljada sinds 2013 geen behoorlijke salarisverhoging heeft ontvangen, worden zij onheus behandeld door Themen.  Tot nu toe heeft het personeel 3 procent verhoging gehad, waardoor men nu maandelijks SRD 725 verdient, maar daarmee kan men niet uitkomen. Er zijn verzorgers die al twintig jaar hun kracht hebben gegeven aan de stichting en nog geen SRD 1000 verdienen. Vier maanden terug kwam het personeel al in opstand. De bondsvoorzitter, Rodney Oldenstam, zegt dat het personeel nog steeds geen gehoor heeft gekregen van de directie noch van het bestuur. “De mensen zijn de situatie beu. Als zij niet kunnen werken onder normale en juiste omstandigheden, gaat niemand werken”, aldus Oldenstam. Wat de volgende stap zal zijn, wilde Oldenstam niet prijsgeven.

Themen is zeer verrast over het gedrag van het personeel. Ze had niet gedacht dat het personeel opnieuw deze stap zou ondernemen, omdat zij nog in onderhandeling is met het bestuur en de stafleden. Inhoudelijk wilde Themen niet ingaan op de problemen. Wat ze wel prijsgeeft, is dat ze in elk geval ervoor zal zorgen dat de kinderen goed verzorgd worden. Binnenkort geeft Betheljada een verklaring uit over de stand van zaken.

Een van de verzorgers zei, dat zij vaak onder stress het werk moeten doen. “Themen gebruikt vaak krachttermen als: “Maak je bek open als je iets wilt zeggen”, zegt de verzorger. De verzorgers vinden ook dat de directeur de buitenlandse verzorgers voortrekt. Ze voelen zich daardoor gediscrimineerd. Voorts zijn ze niet te spreken over de hygiëne. Ze praten hier over hygiëne, maar de ton op het terrein zit propvol met vuil. Er zijn te veel problemen”, zei de boze verzorger. Een ander lastig probleem voor de verzorgers is, dat ze voor elke wissewasje een brief van de directie ontvangen met één dag aftrek van hun salaris. Het personeel wil niet meer praten. Ze willen dat de directeur per direct haar biezen pakt.

Met borden stonden de verzorgers voor de poort van Betheljada, waarop stond: ‘Blanken op de eerste plaats en verzorgers op de laatste plaats (discriminatie); ze kan niet communiceren. Er wordt groente weggegooid alsof wij een rijke instelling zijn. Geen vertrouwen in het personeel; wij werken zeer gestresst onder een druk gecreëerd door de nieuwe directie voor de lieve kinderen met een dubbele beperking. Fa dat kan; wij lijden armoede om het geld van Sociale Zaken waarop we sinds 2013 wachten. We verwachten plezier bij het werken.’ Ondertussen was er goed gezorgd voor de kinderen voordat de verzorgers in actie gingen. Om 10.00 uur is er ook gezorgd voor de volgende maaltijd. Er was één ouder die haar kind kwam ophalen.

door Kimberley Fräser

More
articles