Jagdeo waarschuwt voor stilstand economie Guyana

De Guyanese oppositieleider Bharrat Jagdeo is bang dat Guyana op weg is naar een grote financiële crisis. Jagdeo die partijleider is van de PPP, vertelde op een persconferentie van 24 oktober dat hij “grote zorgen heeft over de Guyanese economie, die tot stilstand lijkt te zijn gekomen”. Hij zei dat dit niet alleen is te merken in de groeiratio van het land, maar in het verlies van inkomsten en arbeidsplaatsen. “Mijn angst is dat we een aantal financiële crises hebben, lang voordat we in een economische crisis zullen belanden, in het bijzonder is dit het geval met de valuta en ons bancaire systeem”, verklaarde Jagdeo tegenover verslaggevers. Guyana noteerde in de eerste helft van 2015 een daling van 2,5% in de economische productie in vergelijking met 2014, volgens het halfjaarrapport, dat werd vrijgegeven door het ministerie van Financiën. Volgens het rapport, dat samenvalt met het moment van de voorbereiding op de staatsbegroting 2015, geven voorlopige ramingen aan dat de halfjaarlijkse groei van het land 0,9 procent bedroeg. Het rapport stelde echter dat met het verstrijken van de tijd er een bijstelling is geweest in de prestaties in de eerste helft van het jaar in een aantal sectoren. De groei van het reële bruto binnenlands product (bbp) bedroeg 0,7 procent in de eerste helft van 2015. De oppositieleider deelde mee dat hij onlangs een ontmoeting met een aantal ondernemers in regio 5 heeft gehad, die ‘ernstige twijfels’ HEBBEN over de wet die op dit moment op agenda is van het Guyanese parlement, namelijk Financial Institution Amendment Act. Volgens Jagdeo vrezen de ondernemers dat de Guyana Revenue Authority (GRA) “politiek misbruikt zal worden om achter informatie te komen en ik ben erg bang over waar dit naar toe zou kunnen leiden.” De oppositieleider merkte op: “Velen van hen zullen waarschijnlijk hun geld onttrekken uit het systeem. Als dat gebeurt, krijgt u een grootschalige verplaatsing van middelen, waarbij overgeschakeld wordt naar Amerikaanse dollars of overheveling naar kapitaalfondsen; dit kan tot een stormloop op de banken leiden en grote problemen met onze munt veroorzaken.

More
articles