Hoge fruitprijs Frans-Guyana maakt lemmetje tot ‘groen goud’

Niet alleen Suriname heeft te kampen met torenhoge groenten – en fruitprijzen. Buurland Frans-Guyana heeft door de aanhoudende droogte de grootste moeite om de prijzen onder controle te krijgen. Een dagje inkopen doen op de markt in Cayenne kan de portemonnee snel lichter maken. Ter vergelijking: 1 kilo lemmetjes kost al gauw 6 tot 7 euro (circa SRD 25 – SRD 30). Nooit eerder zijn de prijzen zo hoog geweest. Zelfs de landbouwers, die gewend zijn aan een gangbare verkoopprijs van 3 euro, schrikken van de nieuwe prijzen, maar zij hebben geen andere keus. Nu al krijgt lemmetje de bijnaam van ‘groen goud’.

Deze citrusvrucht is zeldzaam, duur en zeer gewild op de markt. Maar het weer heeft ervoor gezorgd dat de vrucht een luxeproduct is geworden.

“Met lemmetjes voor 6 euro per kilo is iedereen een verliezer. Op het veld, als het droog is en met deze zon, vallen de kleine lemmetjes op de grond en is er minder te verkopen. We compenseren dit verlies met de prijs” vertelt een landbouwer die op de markt in Cayenne de mensen probeert uit te leggen dat zij geen misbruik proberen te maken door het weer als smoes te gebruiken. Hun argumenten zijn overigens onderbouwd, omdat alle citrussoorten met dit fenomeen kampen: sinas, pompelmoes, mandarijn. “Wij hebben op 4 hectare nu slechts 2 kratten kunnen oogsten. Binnen 2 uren hebben we alles opgeraapt. Wij doen ons best om de mensen te geven wat ze nodig hebben, maar het lukt ons nu echt niet” vertelt een andere verkoper. De opkopers hebben echter wel begrip. Lemmetje is namelijk niet het enige product waarvan de prijs de pan uitrijzen. Salade en tomaat zijn slechts twee andere voorbeelden daarvan. Kropsla kost 4 euro per kilo, tomaat 5 euro per kilo. Voorlopig voorspellen de weerberichten een aanhoudende droogte; droogte op het veld en in de portemonnee.

More
articles