Druk op Onderwijs minder door nieuw online systeem

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft vandaag het Nationaal online Onderwijs Platform gelanceerd, waarbij profielen van studenten en leerlingen in een systeem worden verwerkt. Volgens de minister van OWC, Robert Peneux, zal deze omslag van papierwerk naar het geautomatiseerd systeem, vele voordelen met zich meebrengen. Peneux vindt dat het ministerie zich teveel bezig houdt met detail zaken. Docenten, studenten, de schoolleiding, de ouders en het managementteam van het ministerie hebben toegang tot het systeem. De scholen zullen via een eigen webadres het platform moeten voeden met de basisinformatie, zoals studentgegevens, verzuimen en cijfers. Het ministerie heeft vaak te kampen met scholen die cijfers te laat inleveren. Dit moet volgens Peneux tot het verleden behoren. Met het systeem kan het ministerie controleren hoeveel studenten bijvoorbeeld de A-richting kiezen en hoeveel de B-richting en waarom. Ook kan bijvoorbeeld bijgehouden worden hoeveel meubilair elke school ontvangt, en is er controle op de inventarisatie. Omdat niet alle scholen nog over de nodige faciliteiten beschikken zoals computers en toegang tot het internet, zal dit platform eerst als een proefproject uitgevoerd worden op zes scholen.

Nadat het ministerie heeft geëvalueerd, zullen de overige scholen worden betrokken voor eind van dit schooljaar. De bedoeling is dat alle niveaus betrokken worden. Vandaag werd ook gestart met de teach -in voor de eerste zes scholen die worden betrokken.

Het platform heeft veel mogelijkheden, maar er wordt alleen gestart met de basis functionaliteiten, waarna gefaseerde uitbreidingen volgen. “Step by step. Het moet geen ramp worden”, aldus Peneux. Een van de functionaliteiten is het hosten van korte instructievideo’s per leerdoel van de vakken rekenen en taal volgens de nieuwe leermethode. Echter kan deze voorlopig niet worden uitgevoerd vanwege het gebrek aan financiële middelen.

Starten met het systeem en het onderhouden ziet Peneux als uitdaging. “Als een ieder zijn verantwoordelijkheid kent en volop participeert, wordt het zeker een succes.” Hij gaf tevens aan, dat de betrokkenheid van de ouders heel belangrijk is. De ouders kunnen bijvoorbeeld de cijfers van hun kinderen zelf online bekijken. Een ander belangrijk punt dat de minister aanhaalde is om het account niet te delen met een ieder. Dit om te voorkomen dat informatie van anderen zomaar bewerkt worden.

door Kimberley Fräser

More
articles