Een vraag die je als weldenkend mens wel mag stellen nu er steeds meer corruptieschandalen boven komen drijven. Misschien slaapt de man nog even lekker als voorheen of misschien hindert het hem toch wel een beetje, dat zijn kabinet uit 2010-2015 zo te schande wordt gezet. Te midden van de financiële crisis komt nu ook naar buiten hoe men binnen het ambtelijke en de parastatale bedrijven heeft zitten jatten op grote schaal. Neem nou de meest recente onthullingen over mega dieverij bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht Suriname, SBBS. Daar hebben de heren en dames op grote schaal gelden van het land achterover gedrukt. Lees de berichten er maar op na en volg de gegevens op het internet, dan word je er als eerlijk mens gewoon stil van. En zonder enige twijfel mag weer gesteld worden dat het weer die lieden uit Bun Dyari betreft die ook daar op zeer oneerlijke wijze bezig zijn geweest. Geen wonder dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw, de dienst ‘s Lands Bos Beheer, LBB, om zeep moest worden geholpen en het gehele zaakje dat betrekking heeft op ons bos, in een stichting moest worden ondergebracht en Krolla de oppergod werd. Nu is het goed duidelijk aan het worden wie ten eigen bate aan het stoeien zijn geweest en dat er voor tientallen miljoenen is gefraudeerd en doodgewoon achterover gedrukt. De schuldigen moeten naar onze mening gewoon vervolgd worden, indien blijkt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan pure verduistering en andere strafbare zaken. Het komt er hier ook op neer dat de staatskas en dus de gehele gemeenschap, door een stel dieven is benadeeld.
Dan hebben we nog dat EBS schandaal waar er ook voor miljoenen aan vreemde valuta is verduisterd en de ene na de andere kop aan het rollen is geraakt. Wij, van Keerpunt, vinden wel dat het onderste uit de kan moet komen en men geen uitzonderingen dient te maken bij het onderzoek en de eventuele vervolging. Er zijn namelijk mensen die erbij zijn geweest en niet de alarmbel hebben geluid, hun kan eveneens medeplichtigheid worden verweten, al hebben ze niet direct ook een deel van de nyan kunnen toucheren. En dan is het goed dat we thans een Iron Lady op Justitie hebben. Zij is in een chaos terechtgekomen, omdat haar voorganger of kruktu anu had of doodgewoon niet berekend was voor zijn taak en meer aandacht had voor schoolbezoek en donaties aan pas bevallen jonge moeders. De man kan kletsen wat hij wil, een manager was hij zeker niet en zal dat vermoedelijk ook nooit worden. Goede managers worden namelijk geboren. Onze Iron Lady dient door te gaan met haar schoonmaakactie, want binnen Justitie en ook de Politie, struikel je over de rotte appels en de zogenaamde tyuku gevoelige elementen. Geen eenvoudige taak voor mevrouw Jennifer die zich rot moet zijn geschrokken, toen ze haar eerste week op het ministerie doorbracht. De mensen die nog eerlijk zijn en willen werken voor land en volk, zullen haar een paar pingi’s hebben gegeven over waar ze moet gaan onderzoeken en vervolgens spitten. Daarna heeft de minister geheel terecht besloten de botte bijl tevoorschijn te halen, want zo kan het echt niet langer.
Keerpunt hoopt echter niet dat de meer corrupte en hoger geplaatste figuren haar de pas afsnijden, want per slot van rekening zitten de grootste dieven en corruptelingen in hogere posities. Bij Vreemdelingenzaken was de zaak toch al jaren zo rot als een mispel. Wij, van Keerpunt, hebben zelf kunnen waarnemen hoe mensen uit het verre oosten gewillig de tyuku’s kwamen aandragen om zo spoedig mogelijk aan een verblijfsvergunning te komen. De Chinezen die een beetje sranangtongo machtig zijn, spreken van `tangpapira.’ Duizenden Amerikaanse dollars gingen over de toonbank om deze documenten in sneltreinvaart overhandigd te krijgen. Onze Iron Lady heeft volkomen gelijk, het was een totale en stinkende troep. Ze mag haar beveiliging wel aanmerkelijk opvoeren, want ze staat tegenover een solide maffiastructuur die geld wenst te blijven verdienen, desnoods met andere participanten.
We hebben dan de schandalen bij EBS, Vreemdelingenzaken en SBBS gehad, maar er is nog veel meer. Onder de regering Bouterse 1 is de fufuru die reeds onder het kabinet Venetiaan op veel kleinere schaal bestond, naar de vijfde versnelling getild. Met de snelheid van een racewagen heeft men het stelen in dit land opgevoerd. Bij hoog en laag binnen het ambtelijke is tyuku gewoongoed geworden. Sommigen vragen er gewoon om en verdienen er enkele honderden SRD aan , maar de hoger geplaatsten zitten achter dure bureaus gejast en gedast aan de over factureringen ten nadele van de Staat te werken. Aanbestedingen werden en worden niet meer gehouden en onderhands gaan de opdrachten over de tafel. Wan nyan musu fu meki. Bestellingen van allerhande goederen voor de overheid waar een ongehoorde meerprijs voor wordt opgebracht. Het bedrag aan overfacturering moet dan door de leverancier op een buitenlandse rekening van de boef of boeven worden geparkeerd. En zo is de gemeenschap in de afgelopen vijf jaar op flagrante wijze benadeeld door een groot aantal dieven uit het kabinet van Bouterse I. En daar moet nu echt een eind aan worden gemaakt. Hoe wil een regering het volk motiveren om het zuiniger aan te doen , terwijl ze oogluikend toestaat dat in haar midden mensen zijn die aanhoudend uit het volksvermogen stelen? On kan. Hoe wil de regering dat wij de broekriem verder aantrekken en aanmerkelijk meer voor water en licht betalen, terwijl er achter de schermen à la dol wordt gestolen en de top van de regering op bepaalde momenten grote feesten houdt met veel sopi, eten en veel vuurwerk? On kan. Bouta die hoofd van deze regering is, moet de zaak bij elkaar zien te houden, maar nu reeds wordt het steeds duidelijker dat de problemen met de dag groter worden en de schandalen zich ophopen. De overheid betaalt haar rekeningen nog steeds heel slecht en het ministerie met een van de grootste budgetten gelegen aan de Kaffulidistraat, blijft zijn rekeningen gewoon niet betalen. We hebben dan wel een kustwacht opgericht, maar kunnen er geen gebruik van maken, omdat er doodgewoon geen brandstof voor de boten is. En terwijl we dat allemaal weten, komt de doti van grootschalige fraude en diefstal boven drijven. Fa Bouta sa musu firi, fa Bouta sa musu sribi te a yere ala ding nyunsu disi? Ach, de man heeft al eerder gezegd dat hij zich nergens druk om maakt. Als dat werkelijk zo is, dan is hij werkelijk een apart wezen.