Justitia Pietas Fides MMDCCCXCVII

– Trukendoos. Een monetaire trukendoos werd volgens ingewijden opengetrokken om alternatieve interventiemodulen vrij te laten op de valutamarkt. Een soortement vestzak/broekzak ‘swap’, tussen de US-dollars en de SRD met een ‘vervaldatum’, waarbij de ‘cambiohouders’ in vereniging met de ‘moederbank’, aan het spelletje deelnemen. ‘Jij wast mijn tjoepie en dan was ik die van jouw’. ‘Bij enig verzuim, mag je niet meer aan mijn tjoepie komen, want dan is de vervaldatum/-dag ingetreden en komt de puti mij toe…’. Zo iets wordt virtueel in beeld gebracht. Tjoepie & tjoepie…, maar dan tussen de koersspe-lers van US$/SRD-tjes. Want de interventiekas lijkt inmiddels weer bijna op ‘meneer Skeer’!

– ‘Klar ing’. “If we kon na makti baka, we klaar a moni fu Telly baka…”. “Bika wi na gangster…”. Bij die gevleugelde uitspraken van de paarse koning en onderkoning om land en volk weer de vernieling in te rijden, stond daar plantage Alliance geschrokken op z’n archaïsch geraakte voegen te trillen. “Wi no e vergiti neks.., dem law law di dem trawan e langa kom…”. Het is weer gebeurd. Eerst onder HOG en nu onder mensen die ‘grat hari’ willen zeggen, helemaal niet de naam van DDB na ontvangen opdracht te hebben genoemd…, hor!

– Jopie. Toen er naar een alternatief bos werd uitgekeken, kwam LBB op de lumineuze gedachte op meerder plekken Pinus-bomen, de zogenaamde Pine-trees te gaan platen. Wat let de Alcoa/Suralco om dat straks weer bij honderdduizenden te doen in uitgemijnde gebieden die moeten worden hersteld. Nabij en in Moengo-dorp, had men die gedachte al in uitvoering gebracht. Groeit als kool achter Zanderij, Patamacca en Para Oost. https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_(geslacht)http://www.celos.sr.org/downloadfiles/VakbladBOSNATUUR_2010-1.pdf http://www.bomenonline.nl/Fotoalbum/ViewAlbum.asp?Geslacht=Pinus&Lang=NE

– Rolmodellen. ‘Gangster tori…’ op de scholen in Moengo en bedreigingen aan het adres van onderwijsgevend personeel. Wie zijn dan de grote voorbeelden en rolmodellen in die gemeenschap? Brunswijk zegt van niets af te weten en wat zegt Bordo van de sitwasi…? Wordt vervolgd.

– Keuring. De bewindvoerder van MinJusPol, gelast groot accountantsonderzoek door de CLAD, bij de inmiddels onder curatele gestelde en daarna opgeheven STKM. Nu vervangen door de enig legale SHMS voor auto- en andere vervoermiddelenkeuring. Vergrootglas van Staat, bij STKM en voor Leo Brunswijk die daar dubbelfuncties zou hebben onderhouden.

– ‘Moni no de’. Maar er wordt wel ‘November Fest’ georganiseerd voor een zogeheten “Bigi jari na ini Sranan Dyari”, door ‘Herrie Herrie’ c.s. en nader gecompleteerd door/met een ‘libi libi’ partycommissie. 40 Jaar om erg trots op te mogen zijn, met een ‘Herry Herry’ in de eerste linie en meerdermalen ongewenst opgedrongen ‘poolpositie/speerpuntfunctie’. Ondertussen laten de belangrijkste elementen in de gezondheidszorg voor kustvlakte en achterland genoegzaam weten, dat alles vastloopt nu de noodzakelijker financiën niet ter tafel blijken te komen en faillissement luimt bij het Staatsziekenfonds. Zonder de koppeling te hoeven maken, kwam ook het bericht, dat de algemeen – directeur van het Diaconessenhuis opstapt en de Medische Zending knap invalide is geraakt. Directe en indirecte resultanten/reagentia van goed beleid onder Bouterse-I en voorvarend gedrag onder Bouterse-II. Nog vijf! Van 55 miljoen op de begroting naar een onzekere 11 miljoen in het heden. ‘Geef ons de vijf…, we gaan gewoon doorfeesten! Neks no fout’. http://www.medischezending.sr/ http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/10/24/volksgezondheid-in-gevaar/

– Somo. De man met de rode jas vindt het erg, dat men zo over 500 geschonken gezond-heidswerkers uit Java is gaan denken. Gooit ook met vermeede etnische vooroordelen. Misschien moet Somo eerstens uit de semantische warboel treden en onverbloemd vertellen, wie voor de Babylonische spraakverwarring heeft zorggedragen en wie de zaken tot op heden heeft gevoed en bemest. “Arbeid heeft geen werkvergunningaanvragen gekregen of dat allemaal geregeld…”. Maar wie zit op Arbeid, als de politieke leiding vanuit de NDP of als zetbaas aangestuurd? Juist ja! Soewartoooo! En die zou volgens de diplomatieke vertegenwoordiging al heel lang afweten, van de 500 in een ‘geschenkzen-ding – pakket’. “Babylon by semantic bus…”.

– Luchtbus. Inderdaad zal de SLM een gerenoveerde Airbus 340-300 voor de continuïteit Paramaribo/Amsterdam v.v. aanhuren. Maar de ‘Paloeloe’ moet dan terug, naar de verhuurder…? Heeft men dan niet, als wat de KLM allemaal doet op de MidAtlantische route, meerder vliegtuigcapaciteit nodig? Kan de Paloeloe niet mede de Braziliaanse bestemmingen gaan bevliegen of de lijn naar Miami/New York solider bestendigen. Of charters naar Mekka/Jokja/Accra verzorgen? Denken we groot of denken we nog steeds, als Pakira’s dan wel cerebraal nog beperkter Gonini’s? http://www.pilootenvliegtuig.nl/2015/07/08/slm-gaat-a340-300-rechtstreeks-bij-airbus-leasen/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Airbus_A340-300

– Veestapel. Loslopend vee op de verbindingswegen. Dodelijke gevolgen voor verkeersdeelnemers en de nachtelijk losgebroken fauna. Wat is het probleem, als veehouders in Suriname verplicht worden om hun dieren te bespuiten met fluorescerende producten.

– Uitgangscentrum? Sodom & Gomorra aangeplakt. Wulfinghstraat, Cateau van Roseveldtkade, Sommelsdijckstraat, Grote Combé, Wichersstraat, Lothlaan, Louiselaan, Wichers-/Commelinstraat, President Da Costalaan. Hofstede Crull, Hector-/Mauritiusstraat, Mahonielaan, H.J. de Vriesstraat, Cornelis Jongbawstraat, Anton Dragtenweg. “Vice…”.

– Gevolgen. Inderdaad van mismanagement en ongebreidelde verspilling. Zo vaak gewaarschuwd om fondsen in te richten en ‘windfall’ daarmee in te dekken. Veel geld verdiend, met de olie en het goud. Allemaal in de verkeerde en meest corrupte ‘puti’s verdwenen. Bepaald niet in afnemende mate. ‘Na ons de zondvloed…’, is en blijft het credo. En niets anders.

– Wanica. Welles/nietes spelertjes. De uitvoerder van Dipo beweert, dat het ziekenhuis Wanica in 2016 wordt opgeleverd. Neen neen neen…, zegt de politiek verantwoordelijke op het ministerie. Lukt nooit!

– Tigri. De brigadegeneraal buitendienst die nu voor staatshoofd wil optreden en spelen in Guyana, zegt in zijn parlement en militaire kazernes, dat de landtriangel ten zuiden van de met geweld ingenomen ‘Post Tigri’ van hem en Guyana is geworden? Wederrechtelijke annexatie van Surinaams territoir…? Daagt Suriname en zijn bevolking uit om naar een beslechtingtribunaal uit te wijken en daar recht te zoeken? David Granger mag nou juist die koers vasthouden en vergezeld van een door hem betaalde verdediging, ‘…hoe het zo kwam dat er geweld werd gebruikt…’ om het land Suriname ofwel het Koninkrijk der Nederlanden binnen te dringen/vallen en crimineel aan grondstoffen en andermans rijkdommen te ruiken en/of daarvan te snoepen. Kwestie van tijd, dat Granger ter verant-woording wordt geroepen en het grondgebied van de Republiek Suriname permanent moet verlaten. Misschien is de “Optie Wijdenbosch” die in 2000 volledig in gereedheid was gebracht, de enige mogelijkheid om Granger aan het verstand te brengen, dat ook hij niet anders dan een ‘wilde occupatie’ en ‘illegale annexatiegedachte’ tracht te prolongeren. ‘Just a matter of time…, maaaaanh!’.

– Uitspraak. De slome duikelaar heeft aangegeven…, nooit de naam van DDB te hebben genoemd, bij consentvorming om de energiegigant met enorme bedragen pootje te lich-ten! “Mi no kar a man nen, yere bala…”. “A no mi…, bribi mi yere, bro!”. Justitie bepaalt dat allemaal in een rechtsstaat en niemand anders.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXCVII

More
articles